Trauma en (online) seksueel geweld

In de klinische praktijk wordt steeds vaker duidelijk dat het ongewild verspreiden van naaktbeelden, vaak in combinatie met chantage, misbruik en afpersing, ernstige negatieve gevolgen kan hebben voor het psychisch functioneren van jongeren. In deze 1-daagse cursus leren hulpverleners hoe zij kunnen handelen in situaties bij jongeren die geconfronteerd worden met (online) seksueel geweld.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Trauma en (online) seksueel geweld in Seats2Meet Amersfoort CS op 4 nov 2024

Omschrijving

Deze cursus gaat over trauma en (online) seksueel geweld. Er zal een overzicht worden gepresenteerd van beschikbare literatuur over de prevalentie en gevolgen van deze vormen van geweld. Aan de hand van actuele casussen zal er een leidraad voor behandeling worden besproken en zal er in subgroepen worden geoefend met het doorlopen van een routekaart met daarin te nemen juridische, medische en psychologische stappen. Er zal specifieke aandacht worden besteed aan de beschadigende gevolgen van online seksueel geweld, zoals shame sexting, sextortion en grooming, en er zal worden besproken hoe deze impact kan worden behandeld.

Ervaren docenten
Al na één dag certificaat
Heerlijke lunch
100% op locatie

Doelstelling 

Cursisten hebben na het volgen van de workshop een overzicht van actuele wetenschappelijke literatuur over diverse vormen van trauma en (online) seksueel geweld en de daarmee samenhangende implicaties door de alledaagse behandelpraktijk. Cursisten hebben na het volgen van de workshop geoefend met het screenen van de gevolgen van trauma en (online) seksueel geweld en het geven van psychoeducatie en begeleiding over de kansen op juridisch, medisch en psychologisch vlak. Ten slotte leren cursisten over de (vermeende) werkzame elementen in de diagnostiek, begeleiding en behandeling. 

Werkwijze 

Aan de hand van powerpoint presentatie, verwerkingsopdrachten en rollenspelen wordt met signaleren en begeleiden van slachtoffers (en hun omgeving) van trauma en (online) seksueel geweld geoefend. 

Wijze van toetsing 

Aan de hand van stellingen wordt de kennis getoetst. 

 

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Trauma en (online) seksueel geweld

Seats2Meet Amersfoort CS Amersfoort
7 contacturen
Iva Bicanic en Rik Knipschild