Basistraining Mentalization Based Treatment (MBT)

In de Basistraining Mentalization Based Treatment (MBT) wordt er aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van mentaliseren. Zowel de diagnostiek van het mentaliserend vermogen bij volwassenen, kinderen en jeugdgien en het oefenen met interventies die het mentaliseren kunnen bevorderen komen in deze tweedaagse cursus aan bod.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Basistraining Mentalization Based Treatment (MBT)

Wil je meer inzicht krijgen in het gedrag van anderen en jezelf? Volg dan de Basistraining Mentalization Based Treatment (MBT). Mentaliseren is het vermogen om je voor te stellen wat anderen denken, voelen en willen, en om betekenis te geven aan je eigen gedrag. Dit begrip komt oorspronkelijk uit de psychoanalyse, waar het vooral werd gebruikt bij de behandeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis. Maar inmiddels weten we dat mentaliseren ook heel nuttig is voor de behandeling van andere persoonlijkheidsstoornissen en cliënten in de basis GGZ.

Het vermogen om te mentaliseren is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Cliënten met (persoonlijkheids)problemen hebben vaak een verminderd vermogen om te mentaliseren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld moeite hebben om hun eigen gedrag te reflecteren of te sturen omdat ze te veel spanning ervaren. Ook kan het voorkomen dat ze gedrag en intenties van anderen verkeerd of onrealistisch interpreteren. Door te werken aan het ontwikkelen van het vermogen tot mentaliseren, kunnen cliënten beter begrijpen wat er in henzelf en anderen omgaat, en kunnen ze betere keuzes maken in hun gedrag en communicatie.

De mentalisatietherapie (MBT) is een effectieve behandelmethode voor het ontwikkelen van het vermogen tot mentaliseren. Deze therapie richt zich op het verbeteren van de communicatie en de relatie tussen cliënt en therapeut, waardoor de cliënt beter leert begrijpen wat er in zichzelf en anderen omgaat. Het gedachtengoed van MBT is echter niet alleen bruikbaar voor de behandeling van borderline persoonlijkheidsstoornis, maar ook voor volwassenen, kinderen en jeugdigen met andere persoonlijkheidsstoornissen en cliënten in de basis GGZ.

Kortom, het vermogen tot mentaliseren is een belangrijke vaardigheid voor iedereen die beter wil begrijpen wat er in zichzelf en anderen omgaat. Door te werken aan het ontwikkelen van deze vaardigheid, kunnen cliënten betere keuzes maken in hun gedrag en communicatie, en kunnen ze beter omgaan met (persoonlijkheids)problemen. De mentalisatietherapie (MBT) is een effectieve behandelmethode voor het ontwikkelen van het vermogen tot mentaliseren.

100% online
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Geaccrediteerd

Doelstelling 

Na afloop van de cursusdag kunt u:

• Uitleggen wat mentaliseren inhoudt

• Een relatie leggen tussen gehechtheid van een persoon en het mentaliserend vermogen

• De therapeutische houding, volgens de MBT behandeling, aannemen

• Uitleggen waar een MBT behandeling toe kan dienen bij volwassenen, kinderen en jeugdigen 

• Pre-mentaliserende modi herkennen bij volwassenen, kinderen en jeugdigen

• Passende interventies plegen om mentaliseren te bevorderen bij volwassenen, kinderen en jeugdigen

Contacturen: 12 

Zelfstudie: 4

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Basistraining ‘Mentalization Based Treatment (MBT)

Online via zoom
12 contacturen
Nina Liebrand

Reviews

Alles is goed geregeld en docent super...

18-03-2024

Alles is goed geregeld en docent super leuk!

Tim

Veel fijne uitleg gekregen, aan de hand...

18-03-2024

Veel fijne uitleg gekregen, aan de hand van voorbeelden en filmpjes, dit was erg nuttig.

Hidde

Ik vond het meest inspirerend om met...

18-03-2024

Ik vond het meest inspirerend om met elkaar te oefenen en samen met de andere cursisten dezelfde uitdagingen door te worstelen. De plenaire rollenspellen vond ik ook erg fijn om te zien.

Simon

Breed aanbod, vaak sluitend op de praktijk...

18-03-2024

Breed aanbod, vaak sluitend op de praktijk

Anoniem

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.