NIP casusbeschrijving: zo pak je het aan

Leer hoe je diagnostiek- en behandelverslagen volgens de richtlijnen van het NIP schrijft tijdens de tweedaagse training 'NIP casusbeschrijving: zo pak je het aan'. Krijg stap voor stap uitleg over de eisen en oefen met het schrijven van verslagen. Voorkom afwijzing van je casusbeschrijving en krijg inzicht in de aanpak, vraagstelling en formuleringen die door de commissie zijn goedgekeurd. Geschikt voor psychologen in de route tot kinder- en jeugdpsycholoog en supervisoren die hun supervisanten nog gerichter willen begeleiden.

Tijdens deze intensieve tweedaagse training leer je hoe je volgens de richtlijnen van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) effectieve diagnostiek- en behandelverslagen kunt schrijven. Stap voor stap worden de eisen uitgelegd en krijg je praktische tips voor het schrijven van een wetenschappelijk verantwoord en beknopt verslag. De focus ligt op het groeperen en taxeren van verschillende klachten en het formuleren van verbanden en hypothesen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het samenvatten en integreren van informatie en het belang van een goede reflectie aan het einde van het verslag.

Tijdens de training worden de meest voorkomende redenen voor afwijzing van casusbeschrijvingen besproken. Het schrijven van een goede casusbeschrijving vereist namelijk een andere opbouw dan de verslaglegging van je dagelijkse werkzaamheden en moet aan specifieke eisen voldoen. Je leert voorbeelden van aanpak, vraagstelling en formuleringen die door de commissie zijn goedgekeurd. Met deze training wordt het schrijven en begeleiden van de casus veel inzichtelijker.

Deze training is uitermate geschikt voor psychologen die in de route tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP zitten en supervisoren die hun supervisanten gericht willen begeleiden bij het schrijven van diagnostiek- en behandelverslagen. Na afloop van deze training ben je in staat om op een effectieve manier een wetenschappelijk verantwoorde en beknopte casusbeschrijving te schrijven, die voldoet aan de eisen van het NIP.

Doelstelling

Kennis en vaardigheden opdoen die nodig zijn voor het schrijven van een casusbeschrijving.

  • Bespreken en kunnen schrijven van een diagnostiek en behandel casus volgens de richtlijnen.
  • Bespreken veelvoorkomende valkuilen
  • Theoriebespreking met ptt
  • Aanpak bespreken en oefenen met schrijven

Uiteraard is het mogelijk om na of tijdens de cursus supervisie te ontvangen van de docent. 

DagDatumTijden
115 januari 20249:30 - 16:45
229 januari 20249:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 25 jan 2021—24 jan 2024
Overige taken12Toegekend
Herregistratie12Toegekend
Extra literatuurstudie12Toegekend

·       Psychologen in opleiding tot kinder- en jeugdpsycholoog

·       Supervisoren NIP die meer grip willen op het hele proces van de casusbeschrijving

Ruth Willems

Ruth Willems

Ruth Willems, kinder - en jeugdpsycholoog NIP en supervisor K&J, heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en the University of Melbourne en is afgestudeerd in de klinische psychologie, volwassenen. Hierna heeft zij zich gespecialiseerd tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Tevens heeft Ruth de postmediation opleiding Family Mediation gevolgd. Ruths werkervaring als psycholoog ligt vooral in de verstandelijk gehandicaptenzorg en bij de Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van Justitie. Zij heeft sinds 2007 haar eigen psychologenpraktijk Hulp op IJburg in Amsterdam. 

Ze heeft een vragenlijst met handleiding ontwikkeld voor adoptiegezinnen: 'Vragen over adoptie'. Ook heeft zij een kinderboek geschreven: 'Hana'. In 2018 is het praktisch handboek 'Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Opvang na Schokkende Gebeurtenissen' uitgekomen en in 2019 'Hulpverlening bij echtscheiding'. Vanaf mei 2022 is het praktijkboek te koop: Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen: Hoe schrijf ik het verslag? Daarnaast schrijft zij artikelen, levert zij bijdragen aan wetenschappelijke boeken en heeft zij een vaste column bij ouders.nl.

Ruth Willems geeft diverse vaste cursussen voor King Nascholing. Daarnaast ontwikkelt zij ook trainingen op maat.

Diagnostiek bij kinderen en jeugdigen. In praktijk en opleiding. Hoe schrijf ik het diagnostiek verslag? R. Willems, ISBN 9789085601197 | 116 Pagina's | Paperback | 1ste druk 2022 | juni 2022

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Naar boven