Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding.
Tijdens de Basiscursus EMDR (volwassenen) wordt ingegaan op Eye Movement Desensitization and Reprocessing kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode voor traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, en waarbij een veronderstelde causale relatie tussen deze ervaring en de huidige symptomatologie (angst, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen etc.) aannemelijk is.
Inmiddels wordt EMDR bij een breed scala aan stoornissen toegepast als aanvulling op bestaande behandelingen. U kunt daarbij denken aan verschillende vormen van as-1 stoornissen maar ook aan patiënten met ernstige zelfbeeldschade, complexe PTSS en persoonlijkheidspathologie. Aan de mogelijkheden (en beperkingen) van EMDR bij met name deze laatste groepen wordt in deze training geen expliciet aandacht besteed. Daarvoor dienen therapeuten een zogenaamde vervolgtraining te volgen.
Doelstelling
De EMDR basiscursus is in principe gericht op het leren toepassen van EMDR bij ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis (zogenaamd type I trauma) en andere 'aan trauma gerelateerde' angststoornissen. Hoogstens zijdelings kan aandacht worden besteed aan specifieke doelgroepen en/of stoornissen, zoals complexe PTSS. Om deze problematiek te kunnen behandelen wordt de EMDR vervolgtraining noodzakelijk geacht. De cursus kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van korte theoretische inleidingen, presentatie van het EMDR-protocol, videodemonstraties, (semi-) plenaire oefeningen en hands on oefenen van EMDR in drie-tallen. Bij deze laatste oefeningen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.
De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend plaats, de derde dag na ongeveer vijf weken. In deze vijf weken dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op de derde dag opnieuw veel geoefend. De vierde dag vindt na wat langere tijd plaats (circa twee maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk. Veel tijd wordt besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) video-fragmenten van EMDR-zittingen. De eerste dag is van 9.30-20-00uur (inclusief lunch en diner), de tweede dag van 9.30-17.00uur (inclusief lunch) en de laatste twee dagen van 10.00-17.00uur (inclusief lunch).
Werkwijze
De training is gericht op het begrijpen en leren uitvoeren van EMDR. Stap voor stap wordt het basisprotocol doorgenomen en toegelicht. Theoretische inleidingen (onder meer over de empirische status en werkingsmechanismen) worden geïllustreerd met videopresentaties en oefeningen. Er wordt geoefend in kleine groepen en tweetallen. Bij de oefening in tweetallen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers. De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend plaats, de derde dag na ongeveer drie weken. In deze drie weken dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op de derde dag opnieuw veel geoefend. De vierde dag vindt na wat langere tijd plaats (circa twee maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk. Veel tijd wordt besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) video‑ fragmenten van EMDR‑zittingen.
Aanwezigheid
Het is absoluut noodzakelijk dat de deelnemers de gehele cursus volgen. Afwezigheid gedurende een deel van de eerste twee dagen van de cursus betekent uitsluiting van verdere deelname. De cursus is te compact en de informatiedichtheid zo groot dat het missen van een gedeelte van de training het adequaat kunnen toepassen van EMDR in de weg staat. Het niet deelnemen aan een gedeelte van de training betekent dat deze deelnemer geen certificaat krijgt uitgereikt.
Na deelname aan de training kan men lid worden van de 'Vereniging EMDR Nederland'. Informatie hierover wordt in de loop van training verstrekt. Klik hier voor informatie over de registratie bij de Vereniging EMDR Nederland. Voor behandeling van kinderen en adolescenten met EMDR bestaat er een apart opleidingstraject, zie www.emdrkindenjeugd.nl
Kijk hier je voldoet aan de toelatingseisen: EMDR_Folder_leden_07.pdf
Download hier bovenstaande flyer en deel dit met alle mogelijk geïnteresseerden!
Dag | Datum | Tijden |
---|---|---|
1 | 6 juni 2023 | 9:30 - 20:00 |
2 | 7 juni 2023 | 9:30 - 16:30 |
3 (LET OP dit is een maandag ) | 26 juni 2023 | 9:30 - 16:30 |
4 (LET Op dit is een vrijdag ) | 1 september 2023 | 9:30 - 16:30 |
VGCt
Nascholingscursus | 26 | Toegekend |
FGzPt
Specialismen gezondheidszorgpsycholoog | 33 | Toegekend |
Vereniging EMDR Nederland
Erkend door Vereniging EMDR Nederland | 26 | Toegekend |
Deze cursus is bedoelt voor personen met een universitaire masteropleiding tot psycholoog, pedagoog, geestelijk gezondheidskundige of arts, danwel opgeleid tot verpleegkundig specialist (MSc) met specialisatie GGZ.
Tot de basistraining worden personen toegelaten die voldoen aan de volgende eisen:
A. Universitaire masteropleiding tot psycholoog, pedagoog, geestelijk gezondheidskundige of arts, danwel opgeleid tot verpleegkundig specialist (MSc) met specialisatie GGZ in combinatie met artikel 14 BIG‐registratie, aangevuld met één van de volgende kwalificaties:
- BIG‐registratie als gezondheidszorgpsycholoog, psychotherapeut of psychiater, dan wel ten minste één jaar in opleiding zijnde tot één van deze registraties;
- registratie als Cognitief Gedragstherapeut VGCt® in opleiding (aspirant lid), of Cognitief Gedragstherapeut VGCt® (gewoon lid);
- registratie als systeemtherapeut (LID ST) bij de NVRG;
- registratie als Seksuoloog NVVS;
- registratie als Kinder‐ en Jeugdpsycholoog NIP, Orthopedagoog‐Generalist NVO of Postmaster Orthopedagoog/ Psycholoog SKJ, dan wel tenminste een jaar in opleiding tot een van deze registraties of ingeval van sprokkelroute voor SKJ registratie, minimaal 240 (50%) behaalde punten van de vereiste 480 voor de postmaster registratie SKJ;
- of een opleiding die naar het oordeel van de registratiecommissie gelijkwaardig is aan deze kwalificaties.
B. Werkervaring: ten minste 16 uur per week werkzaam zijn in de geestelijke gezondheidszorg, of een daaraan naar het oordeel van de opleidingscommissie gelijk te stellen setting, waarvan ten minste 12 uur in de patiëntenzorg met de leeftijdsgroep van de gekozen differentiatie.
Twijfel je of je aan deze toelatingseisen voldoet? Dan kun je je verzoek om toelating indienen bij de Vereniging EMDR Nederland met dit formulier: Beoordelingsformulier toelatingsverzoek VEN

Erik ten Broeke
Erik ten Broeke is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Sinds circa 20 jaar is hij als opleider/supervisor voor de VGCt betrokken bij verscheidene opleidingen cognitieve gedragstherapie. In dat kader heeft hij samen met Steven Meijer een opleidingscentrum opgericht: STER-opleidingen (www.ster-opleidingen.nl) te Deventer. Voorts is hij door EMDR-Europe gecertificeerd als trainer EMDR. Samen met Ad de Jongh verzorgt hij al jaren de EMDR-opleidingen in Nederland en schreven zij tal van artikelen en boeken over EMDR, waaronder ‘Handboek EMDR’, ‘Praktijkboek EMDR’ en ‘Vraagbaak EMDR’.
Daarnaast publiceert hij artikelen over met name cognitieve gedragstherapie, angststoornissen en schreef hij – samen met anderen - verscheidene boeken over cognitieve gedragstherapie.
De cursisten dienen voorafgaande aan de cursus het cursusboek aan te schaffen. Dit is:
- Handboek EMDR, een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma'. Auteurs: De Jongh, A. & Ten Broeke, E. (2018) 7e editie ISBN: 9789043036474
Deze dient de cursist voor de aanvang van de eerste cursusdag te hebben gelezen.
Contacturen: 26 uur
Zelfstudie: 15 uur