Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigen

De cursus 'Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigen' biedt uitgebreide kennis over het signaleren en behandelen van traumaklachten bij kinderen en jeugdigen. Leer hoe je PTSS kunt diagnosticeren en een behandelplan kunt opzetten met de juiste verwerkingstechnieken en vaardigheden. Inzicht in de indicatiestelling en behandeling van dissociatieve problematiek en zelfzorg worden ook besproken. Deze cursus biedt de nodige vaardigheden en kennis om effectief te kunnen handelen bij traumaklachten bij kinderen en jeugdigen.


  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigen

De cursus 'Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigen' biedt uitgebreide kennis over definities van trauma, risico- en beschermende factoren van PTSS en vroegkinderlijke traumatisering. Je leert hoe je traumaklachten bij kinderen en jeugdigen kunt signaleren en behandelen, van het diagnosticeren van PTSS tot het opzetten van een behandelplan met de juiste verwerkingstechnieken en vaardigheden. Daarnaast krijg je inzicht in de indicatiestelling en het behandelen van dissociatieve problematiek. Ook zelfzorg wordt besproken. Deze cursus biedt je de nodige vaardigheden en kennis om effectief te kunnen handelen bij traumaklachten bij kinderen en jeugdigen.

100% op locatie
Zeer ervaren docenten
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch

Doelstelling 

Na afloop van de cursus; 

·     Zijn cursisten op de hoogte van het protocol voor classificatie, screening en diagnostiek van trauma- en stressorgerelateerde & dissociatieve stoornissen 

·     Hebben cursisten kennis van de belangrijkste instrumenten voor (differentiaal)diagnostisch onderzoek van trauma gerelateerde alsook dissociatieve stoornissen 

·     Hebben cursisten vaardigheden en tools in handen om een adequate traumabehandeling op te zetten en uit te voeren

·     Kunnen cursisten omgaan met dissociatie

·     Hebben cursisten kennis van de indicatiestelling en de verschillende verwerkingstechnieken  

·     Zijn cursisten alert op de signalen van kindermishandeling tijdens het diagnostisch proces 

·     Hebben de cursisten stil gestaan bij zelfzorg en het belang daarvan. 

 Werkwijze 

De cursus zal bestaan uit een theoretische uiteenzetting door de docent en wordt visueel ondersteund met o.a. filmmateriaal. Er worden diverse werkvormen ingezet waarbij er een actieve houding van de cursisten wordt verwacht. Er zal ruimte zijn voor literatuurbespreking, groepsdiscussie en voor het oefenen van vaardigheden in groepjes o.a. middels rollenspellen. De cursist wordt gevraagd eigen casuïstiek in te brengen. 

 

Contacturen: 24

Zelfstudie: 14

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Diagnostiek en behandeling van trauma bij kinderen en jeugdigen

Amsterdam, Aristo Amsterdam
24 contacturen
Nadine Blaauboer en Fenna Appelman

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.