Slaapproblemen

Theorie en praktijk voor insomnie; een cognitief gedragstherapeutische aanpak.

Inhoud

Slaap is een basale levensbehoefte. Ongeveer een kwart van de bevolking kampt echter met problemen met het slapen in de nacht of wakker blijven op het gewenste moment overdag. Langdurige slapeloosheid (insomnie) is de meest voorkomende slaapstoornis en kent veel negatief effect op de kwaliteit van leven en het psychologisch welzijn. Vaak wordt gedacht dat de slaapproblemen van zelf weggaan wanneer de factoren die bij het ontstaan een rol speelden niet langer actueel zijn. Helaas is dit veelal niet het geval doordat men in een vicieuze cirkel van slecht slapen en in stand houdende gedragingen is beland. Zonder een actieve aanpak blijft een groot deel van de slaapproblemen voorbestaan.

Cognitieve gedragstherapie voor insomnie (CGT-i) is evidence based en de gouden standaard voor de behandeling van insomnie. In deze cursus komen zowel de theoretische basis van de slaap als de praktische vaardigheden die nodig zijn voor het leren herkennen en het behandelen van insomnie en nachtmerries aan bod. U maakt kennis met de fysiologie van de slaap, krijgt handvatten voor de diagnostiek en behandeling van langdurige slapeloosheid en gaat zelf oefenen met het toepassen van interventies en technieken aan de hand van casuïstiek. Op deze wijze kunt u na afloop zelfstandig aan de slag met cliënten die klachten van langdurige slapeloosheid kennen.


Werkwijze

Tijdens de cursus wordt de geboden theorie door middel van verschillende werkvormen vertaald naar de praktijk. Cursisten gaan onder meer actief aan de slag met het interpreteren van een slaapdagboek en oefenen aan de hand van casuïstiek vaardigheden. Er wordt zowel plenair als in kleine groepen gewerkt.

 

Doelstelling

Na afloop van deze cursus heeft u basiskennis van de slaap en gedragstherapeutische vaardigheden om zelfstandig aan de slag te gaan met cliënten die kampen met klachten van langdurige slapeloosheid.

DatumTijden
11 oktober 20239:30 - 16:45

VGCt

geldig van 8 okt 2021— 7 okt 2024
Nascholing (cgt en cgw)6Toegekend

POH-GGZ

Nascholing praktijkondersteuners6Toegekend

FGzPt

geldig van 8 okt 2021— 7 okt 2024
Specialismen gezondheidszorgpsycholoog en klinisch (neuro)psycholoog5Toegekend

V & VN

geldig van 2 nov 2022— 1 nov 2023
Scholing verpleegkundig specialisten6Toegekend

Deze 1-daagse cursus is opgezet voor professionals in de zorg die te maken hebben met clienten met langdurige slaaploosheid. Kennis van cognitieve gedragstherapie is een pré, alsmede een basis van therapeutische ervaring.

Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek

Ingrid Verbeek is slaaptherapeut - somnoloog bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe in Heeze (NB). Naast haar klinisch werk geeft zijn onderwijs aan zorgprofessionals in de GGZ over de gedragsmatige behandeling van slaapproblemen. Zij heeft diverse boeken, boekhoofdstukken en artikelen geschreven over de evidence based behandeling van eerste keus bij langdurige slaapproblemen, kortdurende cognitieve gedragstherapie bij insomnia (CGT-I).

Haar missie is om zoveel mogelijk patiënten toegang te laten krijgen tot CGT-I.

Caroline Jakimowicz

Caroline Jakimowicz

Caroline Jakimowicz is GZ-psycholoog en slaaptherapeut. Zij heeft uitgebreide werkervaring opgedaan binnen de (ziekenhuis)psychiatrie en medische psychologie. Momenteel zet zij haar kennis en ervaring in bij het Centrum voor Slaapgeneeskunde Kempenhaeghe. Daarnaast is zij als freelance psycholoog onder meer betrokken bij Medispy waar zij, voor een breed scala aan problematieken,  behandelingen vormgeeft binnen zowel de gespecialiseerde GGZ als de generalistische basis GGZ.

Wordt online aangeboden door King nascholing.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Naar boven