NIP casusbeschrijving: zo pak je het aan

Elke psycholoog in opleiding tot kind en jeugdpsycholoog krijgt er mee te maken: de casusbeschrijving. 

Inhoud

In deze tweedaagse training wordt behandeld hoe diagnostiek en behandelverslagen eruit moeten zien volgens de richtlijnen van het NIP in de route tot kinder-en jeugdpsycholoog NIP. Stap voor stap worden de eisen uitgelegd en wordt geoefend met het schrijven van diagnostiek- en behandelverslagen.  De deelnemers leren hoe ze de diverse klachten kunnen groeperen en taxeren op ernst. Ze leren verbanden leggen en hypothesen opstellen en toetsen. Daarnaast is er aandacht voor het samenvatten en integreren van informatie. Tot slot wordt het belang van een goede reflectie aan het einde van het verslag besproken. Het verslag moet wetenschappelijk verantwoord zijn en zowel volledig als beknopt. 

De meest voorkomende redenen van afwijzing van de casusbeschrijving worden besproken. Afwijzing komt veelal onverwacht. De casusbeschrijving vereist namelijk een ander soort opbouw dan de verslaglegging van de eigen werkvloer en moet aan allerlei eisen voldoen. Er worden voorbeelden gegeven van aanpak, vraagstelling en formuleringen die door de commissie zijn goedgekeurd. Met deze training wordt het schrijven en begeleiden van de casus een stuk inzichtelijker.

Deze training is geschikt voor psychologen in de route tot kinder- en jeugdpsycholoog en supervisoren die hun supervisanten nog gerichter willen begeleiden. 

Doelstelling

Kennis en vaardigheden opdoen die nodig zijn voor het schrijven van een casusbeschrijving.

  • Bespreken en kunnen schrijven van een diagnostiek en behandel casus volgens de richtlijnen.
  • Bespreken veelvoorkomende valkuilen
  • Theoriebespreking met ptt
  • Aanpak bespreken en oefenen met schrijven

Uiteraard is het mogelijk om na of tijdens de cursus supervisie te ontvangen van de docent. 


DagDatumTijden
114 september 20229:30 - 16:45
228 september 20229:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 25 jan 2021—24 jan 2024
Overige taken12Toegekend
Herregistratie12Toegekend
Extra literatuurstudie12Toegekend

·       Psychologen in opleiding tot kinder- en jeugdpsycholoog

·       Supervisoren NIP die meer grip willen op het hele proces van de casusbeschrijving

Ruth Willems

Ruth Willems

Ruth Willems, kinderpsycholoog NIP en registermediator MfN, heeft gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en the University of Melbourne en is afgestudeerd in de klinische psychologie, volwassenen. Hierna heeft zij zich gespecialiseerd tot kinder- en jeugdpsycholoog NIP. Tevens heeft Ruth de postmediation opleiding Family Mediation gevolgd. Ruths werkervaring als psycholoog ligt vooral in de verstandelijk gehandicaptenzorg en bij de Raad voor de Kinderbescherming, Ministerie van Justitie. Zij heeft sinds 2007 haar eigen psychologenpraktijk Hulp op IJburg in Amsterdam. 

Ze heeft een vragenlijst met handleiding ontwikkeld voor adoptiegezinnen: 'Vragen over adoptie'. Ook heeft zij een kinderboek geschreven: 'Hana'. In 2018 is het praktisch handboek 'Ik krijg het maar niet uit mijn hoofd. Opvang na Schokkende Gebeurtenissen' uitgekomen en in 2019 'Hulpverlening bij echtscheiding'. Daarnaast schrijft zij artikelen, levert zij bijdragen aan wetenschappelijke boeken en heeft zij een vaste column bij ouders.nl.

Ruth Willems geeft diverse vaste cursussen voor King Nascholing. Daarnaast ontwikkelt zij ook trainingen op maat.

Wordt online beschikbaar gesteld

Naar boven