Wat doe je met de uitslag van online depressietesten?

Depressie is hot. Aan het begin van de herfst staat het internet vol met stukken over depressiviteit. Desondanks blijft het voor veel mensen een moeilijke kwestie om over te praten...

  1. Home
  2. Nieuws
  3. Wat doe je met de uitslag van online depressietesten?

Depressie is hot. Aan het begin van de herfst staat het internet vol met stukken over depressiviteit. Desondanks blijft het voor veel mensen een moeilijke kwestie om over te praten. Nieuwe initiatieven zorgen ervoor dat depressiviteit steeds verder uit de taboesfeer wordt gehaald. Mede hierdoor zijn online depressietesten meer dan ooit in opkomst. Maar is dit alleen een positieve ontwikkeling? Of kan de uitslag van een zelftest ook juist negatieve gevolgen hebben?

Bekendheid van depressie

Online kun je haast niet om depressie heen. In 2016 verschenen verschillende artikelen over gedragstherapie bij depressies, het gebruik van antidepressiva tijdens een zwangerschap  en  depressiviteit onder ouderen. En het Deense onderzoek naar de relatie tussen de ingang van de wintertijd en neerslachtigheid werd door alle serieuze media opgepikt.

Een op de twintig Nederlanders krijgt in zijn leven met een depressie te maken. Onder ouderen boven de zestig kampt zelfs ongeveer tien procent met depressieve klachten. En dit zijn alleen nog maar de mensen die uitkomen voor hun ziekte.

De gevolgen van een depressie kunnen zeer ingrijpend zijn. Depressiviteit leidt tot vermoeidheid, verminderd functioneren en ziekteverzuim. En het is een van de belangrijkste oorzaken van zelfmoord. Alle reden dus om open met deze stoornis om te gaan. Maar ondanks de stijgende bekendheid rondom depressie, blijft het voor veel patiënten een lastig onderwerp van gesprek.

Het taboe doorbreken

Er zijn gelukkig steeds meer initiatieven die het taboe rondom depressiviteit proberen te doorbreken. Zo lanceerde minister Edith Schippers (VWS) eind september een landelijke publiekscampagne om “depressie bespreekbaar te maken en de kennis erover te vergroten”.

Een van de taboedoorbrekende particuliere projecten is Alles goed. Hierin delen jonge mensen verhalen over hun worsteling met depressies. Rianne Spit vertelt bijvoorbeeld hoe zij het liefst “Fuck you!” tegen haar depressie wil zeggen. En hoe waterijsjes, medicijnen en een huisdier haar (soms) door donkere periodes helpen.

Online depressietesten

Met het nieuws en de projecten rondom depressiviteit, stijgt ook het aantal online zelftesten. Op tientallen Nederlandse websites zijn depressietesten te vinden. Maar wat is de waarde en het nut van deze laagdrempelige testen?

De GGZ Groep is een van de organisaties die een zelftest aanbieden op hun website.
De uitkomst van deze test kan zijn: “De kans is gemiddeld dat er bij u sprake is van een depressie. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw arts voor meer informatie.” Wat moet je nu met deze uitslag? Wanneer er geen twijfel  bestaat, zou iemand waarschijnlijk niet eens aan de test beginnen.

En wat kun je met “De kans is klein dat er bij u sprake is van een depressie. Het is niet noodzakelijk om uw arts te raadplegen”? Niets doen met sombere gedachtes en wachten tot deze vanzelf weggaan?

Wanneer iemand vermoedt aan een depressie te lijden, lijkt het altijd een goed idee om hulp te zoeken. Wat de uitslag van de zelftest ook is. Liever een keer te vaak naar de huisarts, dan thuis blijven zitten terwijl er misschien een ernstig probleem speelt.

Wij zijn benieuwd hoe jij als professional hierover denkt. Werkt een anonieme en laagdrempelige zelftest taboedoorbrekend? Of zorgt een negatieve uitslag ervoor dat iemand juist geen hulp zoekt, terwijl hij of zij dat misschien wel nodig heeft? Laat het ons weten in de reacties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.