Webinar: Overlevingsreacties na seksueel geweld, waarom heb ik niet geschreeuwd?

Waarom heb ik niet geschreeuwd? Waarom heb ik me niet verzet? Waarom heb ik niemand iets verteld? Waarom deed ik wat de dader vroeg?

Seksueel geweld komt vaak voor, en in de (trauma) hulpverlening zal je geregeld in aanraking komen met slachtoffers. In deze cursus wordt verdiepend ingegaan op het onderwerp seksueel misbruik. Het doel is om meer kennis te hebben over reacties die slachtoffers vertonen tijdens en na seksueel geweld, vooral de iets minder bekende reacties, en die beter te kunnen herkennen, benoemen en behandelen in de klinische praktijk. In dit webinar wordt uitgelegd welke instinctieve overlevingsreacties in werking treden tijdens seksueel misbruik. Er wordt uitgelegd waarom we reageren zoals we reageren, waarom we soms niets doen en verlammen, waarom we soms ‘meewerken’ of waarom we het seksueel geweld zo lang verzwijgen; om te overleven. In dit webinar worden tevens praktische voorbeelden getoond van deze reacties op seksueel geweld, en na het webinar ben je in staat beter aan je patiënten uit te leggen waarom ze zo hebben gereageerd tijdens het seksueel misbruik.

Deel deze pagina:
aantal dagen:
1
contacturen:
2

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid
webinar
  1. woensdag 2 sep 2020 van 20-21.30
meer dan 5 plaatsen

Deze webinar is voor iedereen toegankelijk die meer van over onderwerp wil weten.

dr. Agnes van Minnen

dr. Agnes van Minnen

Agnes van Minnen is klinisch psycholoog/psychotherapeut en doet als hoogleraar onderzoek naar angststoornissen, dissociatie, en post-traumatische stress-stoornis aan de Radboud Universiteit. Ze is auteur van onder meer Verlamd van angst. Herstellen na seksueel misbruik (2017), waarin ze de verschillende instinctieve overlevingsreacties beschrijft (zoals verlammen, vechten, vluchten, vermijden) die in werking treden bij seksueel misbruik. Als directeur behandelprogramma van PSYTREC, een kliniek voor korte en intensieve behandeling van mensen met PTSS, is ze dagelijks bezig met de behandeling van  mensen die seksueel geweld hebben meegemaakt.


Er is geen literatuurvoorbereiding nodig voor het volgen van deze webinar.

Aanbevolen literatuur:

Verlamd van angst, Herstellen na seksueel misbruik, Agnes van Minnen |Boom uitgevers Amsterdam


Naar boven