Vechtscheiding

In deze cursus word je in staat gesteld om oudergesprekken te oefenen (met een acteur), nadat je bekend bent geraakt met de procedures rondom echtscheiding en de emotionele gevolgen die dit kan hebben voor kinderen en jeugdigen.

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Vechtscheiding

Ontdek in deze cursus hoe je kinderen met gescheiden ouders kunt ondersteunen. Helaas hebben kinderen van gescheiden ouders gemiddeld twee keer zoveel problemen als kinderen uit intacte gezinnen. Dit geldt vooral voor kinderen die te maken hebben met een 'vechtscheiding', waarbij er veel conflicten zijn tussen de ouders. Deze conflicten kunnen ernstige gevolgen hebben voor de kinderen.

In deze cursus leer je alles over de procedure en het proces van een echtscheiding waar kinderen bij betrokken zijn. We bespreken belangrijke zaken en termen rondom een echtscheiding, zoals de gezagssituatie, het ouderschapsplan, mediation en alimentatie. Daarnaast besteden we aandacht aan de emotionele gevolgen voor kinderen, loyaliteitsgevoelens en het beheersen van conflicten tussen ouders.

Je leert ook hoe je ouders kunt ondersteunen, informeren en begeleiden, met als focus de behoeften van het kind. We oefenen met het voeren van een 'paraplugesprek', waarbij je het belang van het kind verwoordt en gesprekken begeleidt tussen ouders en met ouders. Door deze cursus te volgen, ben je beter in staat om kinderen van gescheiden ouders te helpen en de gevolgen van een scheiding te verminderen.


Ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Heerlijke lunch
Goed bereikbaar met OV

Werkwijze

De ochtend bestaat uit theorie en de middag uit oefenen met een acteur. Er is gelegenheid tot het inbrengen van eigen casuïstiek. Hechtingstheorieën en de onderzoeken van onder andere Ed Spruijt worden besproken. Er wordt gebruik gemaakt van mediation technieken en de methode van geweldloos verzet.

 Doelstellingen De cursist leert hoe de procedure/proces van een echtscheiding gaat. Globaal worden de belangrijkste zaken en  termen rondom een echtscheiding besproken zoals de gezagssituatie, het ouderschapsplan, mediation en  alimentatie. Meer intensief wordt ingegaan op emotionele gevolgen voor de kinderen, loyaliteitsgevoelens en het  beheersen van conflicten tussen ouders. De cursist leert de ouders te ondersteunen, informeren en begeleiden,  alle gericht op de behoefte van het kind.     Er wordt geoefend met het paraplugesprek, het verwoorden van het belang van het kind en het begeleiden van  gesprekken met ouders en tussen ouders. 

Wijze van toetsing

Een reflectieverslag op basis van een casus. Aan het einde van de training een kennistoets op basis van de literatuur. 

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Vechtscheiding

BCN Arena Amsterdam
12 contacturen
Ruth Willems

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.