Cognitieve Gedragstherapie bij de behandeling van Perfectionisme

een cognitief gedragstherapeutische behandelmodel

Heeft u op uw werk patiënten die lijden onder hun perfectionisme? Bent u zelf misschien een beetje perfectionistisch? Dan is deze cursus voor u de gelegenheid uzelf als therapeut en als persoon te verbeteren!

Inhoud

Perfectionisme is een belangrijke transdiagnostische factor in de etiologie en bij de instandhouding van symptomen van verschillende psychiatrische stoornissen: obsessief compulsieve stoornissen eetstoornissen, depressies, posttraumatische stress stoornis en sociale fobieën. Perfectionisme voorspelt slechtere therapieresultaten en hangt samen met een hogere mate aan comorbiditeit. De transdiagnostische benadering houdt in dat het behandelen van perfectionisme resulteert in lagere mate van verschillende symptomen op verschillende gebieden.

Gegeven dat perfectionisme een gemeenschappelijke factor van verschillende psychiatrische aandoeningen lijkt te zijn, is de behandeling hiervan belangrijk.

We zullen aan de hand van een protocol de theorie van het perfectionisme behandelen en oefenen met verschillende technieken om hinderlijk perfectionisme aan te pakken.

Voor de cognitieve therapie trainen we leefregels, normen, multidimensioneel evalueren en denkfouten.

Voor het gedrag zullen we oefeningen doen zoals hoe u uw patiënten kunt leren flexibel te zijn, hoe starre gewoontes te doorbreken, hoe word je spontaan hoe doe je nieuwe ervaringen op.


Doel

Na afloop van de workshop bent u in staat om hinderlijk perfectionisme te behandelen onafhankelijk ervan met welke hoofddiagnose de patiënt bij u in de behandelkamer zit. Tevens beschikt u over een arsenaal aan verschillende interventies om voor ieder patiënt een geschikte interventie paraat te hebben.


Werkwijze

College, werkbladen, discussie

Oefeningen in groepsverband en tweetallen


Toetsing

Aanwezigheid van 100% is noodzakelijk. Aan het einde van de dag zal er een individuele meerkeuze toets worden afgenomen alsmede een quiz.

Aantal dagen
1
Contacturen
6

Aankomende cursussen

LocatieLestijdenBeschikbaarheid
Amsterdam, Mirror Centre Amsterdam
  1. vrijdag 6 apr 2018 van 9:30 - 16:30
meer dan 5 plaatsen

POH-GGZ

Nascholing praktijkondersteuners 6,5 In aanvraag

VGCt

Nascholing (CGT en CGW) 6 Toegekend

FGzPt

Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog 6,5 Toegekend

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ herregistratie Master psychologen en orthopedagogen

Deze cursus is geschikt voor hulpverleners die patiënten behandelen die lijden onder hun perfectionisme en hierover meer te weten willen komen.

Carla Steeman

Ik werk als cognitief gedragstherapeutisch werker bij het AMC, afdeling angst en dwangstoornissen.

Bij King verzorg ik samen met Arnoud van Loon de cursusdag 'perfectionisme'. In deze dag gebruiken wij veel oefeningen die ik mee heb genomen uit mijn werk als improvisatietrainer. Binnen het improvisatietheater leer je ook hoe je je perfectionisme los kan laten, kan spelen met wat er is en bijvoorbeeld een zin kan beginnen zonder dat je weet waar hij eindigt. Het doet me veel plezier om dit aan anderen over te dragen, zowel binnen de therapie die we in het AMC aanbieden, als binnen de workshops en cursussen die we hierover geven. Dit in combinatie met technieken uit de CGT zorgt voor een prachtig aanbod.

Naast mijn werk als cognitief gedragstherapeutisch werker en als improvisatietrainer ben ik ook trainingsactrice. In die hoedanigheid kun je mij tegenkomen in verschillende CGT opleidingen bij King of elders.


Carla Steeman

Arnoud van Loon

Arnoud van Loon is Klinisch Psycholoog-Psychotherapeut en supervisor VGCT.

Hij heeft meer dan vijfendertig jaar ervaring in de psychiatrie.

Hij geeft oa ook de basiscursus VGCT en CGW .

Sinds 2010 is hij hoofd van het dagcentrum van het AMC.

Op het dagcentrum worden patiënten behandeld met angst en stemmingsstoornissen.

Perfectionisme is een van de transdiagnostische behandelingen die op het AMC ontwikkeld en onderzocht worden.

Arnoud van Loon

Artikelen zijn online beschikbaar.

Naar boven