Oplossingsgerichte therapie (incompany Indigo. Inschrijven is niet mogelijk)

Aan het eind van de cursus heb je begrepen waar het in de oplossingsgerichte therapie om gaat en heb je geoefend met oplossingsgerichte gespreksvoering.

Inhoud

In deze interactieve cursus leer je hoe oplossingsgerichte therapie toepasbaar is bij verschillende doelgroepen: kinderen, volwassenen, gezinnen en ouderen. U krijgt inzicht in de belangrijkste strategieën en oefent met oplossingsgerichte gespreksvoering.

Werkwijze

De cursus bestaat uit twee delen. In het (korte) eerste deel krijg je, door middel van literatuur en dvd’s, inzicht in de belangrijkste strategieën van oplossingsgerichte therapie en toepasbaarheid bij verschillende doelgroepen. We hanteren in deze training een afwisseling in werkvormen en je wordt uitgedaagd te leren, oplossingsgericht te oefenen en jouw grenzen te verleggen.

Doelstellingen

Verder ben je na de cursus bekend met:

  • oplossingsgerichte uitgangspunten;
  • wondervraag;
  • probleemgerichte vragen ombuigen naar oplossingsgericht gesprekken;
  • uitzonderingen, schalen en complimenten geven;
  • assessment;
  • toepasbaarheid, indicatiestelling en integratie met andere vormen van behandeling.

Wijze van toetsing

•  individuele mondelinge toetsing en oefening in rollenspel.

aantal dagen:
1

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

Behandeling6Toegekend
Herregistratie6Toegekend

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerkers11Toegekend

POH-GGZ

Nascholing praktijkondersteuners6Toegekend

NIP eerstelijns psychologen

ELP Herregistratie9Toegekend

(Klinisch) psychologen, (ortho)pedagogen, psychotherapeuten, psychiaters, gedragstherapeuten, artsen, POH-GGZ, eerstelijnspsychologen.

drs. Mark Crouzen

drs. Mark Crouzen

Drs. Mark Crouzen maakte ruim 15 jaar geleden kennis met de Amerikaanse therapeute Insoo Kim Berg. Zij luisterde naar wat cliënten zelf willen, naar hun eigen theorieën en krachten. Haar gedachtegoed inspireerde Mark te onderzoeken hoe therapeuten effectiever kunnen worden.

Natuurlijk ging hij eerst zelf aan de slag. Mark zette de oplossingsgerichte benadering in bij de RIAGG waar hij toen werkte. Wat bleek: de meeste cliënten gingen in de eerste paar sessies al enorm vooruit. En dat terwijl er nog geen behandelplan gemaakt was. In trainingen deelde hij zijn ervaringen met vakgenoten. Ook zij raakten enthousiast.

Scott Miller is Mark's tweede inspiratiebron. Net als Kim Berg gelooft Miller in de kracht van oplossingen die cliënten zelf aandragen. Cliënten actief vragen naar feedback, dat voegde hij toe aan Kim Berg's gedachtegoed. Op basis van intensief onderzoek verfijnde Miller de feedback van cliënten en ging die meten. Een simpel maar heel effectief systeem: het zorgt ervoor dat het mislukken van therapieën tijdig wordt gesignaleerd. Pas je dit CDOI-systeem consequent toe, dan realiseer je als therapeut maar liefst 65% verbetering.

Mark volgde in Amerika trainingen bij Miller en past CDOI ook dagelijks toe. Ook nu weer deelt hij zijn gedachtegoed met collega-therapeuten en hulpverleners. Veel GGZ-instellingen volgden trainingen bij Mark en zijn CDOI gaan gebruiken. Mark gelooft in bewezen effectiviteit, hij doet wat werkt.

Jong, P. de, Berg I.K. (2015) De kracht van oplossingen, Handwijzer voor oplossingsgerichte gesprekstherapie/druk 3. Uitgever: Hartcourt Assessment B.V., ISBN nr: 9789026522697. Hoofdstuk 1 t/m 3 (79 blz.)

Naar boven