Basistraining Hoogsensitiviteit

In deze basistraining staat het begrijpen, (h)erkennen en praktisch benaderen centraal. Je wordt op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken rondom wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit en je leert hoogsensitiviteit herkennen.

Inhoud
Volgens wetenschappelijk onderzoek is ongeveer 15% tot 20% van de mensen hoogsensitief. Mensen die hoogsensitief zijn, zijn gevoeliger voor prikkels en hebben een diepgaande en nauwkeurige verwerking van informatie. Dit heeft voordelen, maar kan ook voor uitdagingen zorgen. In sommige gevallen kan het leiden tot sociale, emotionele of gedragsproblemen.

Het begrip hoogsensitiviteit is echter nauwelijks bekend binnen de reguliere (jeugd)hulpverlening. Dat is verrassend, want statistisch gezien kan bij 1 op de 5 cliënten die we in de jeugdhulpverlening zien hoogsensitiviteit een rol spelen. Het is de moeite waard om er meer bekendheid over te krijgen, zodat de ondersteuning en begeleiding geoptimaliseerd kan worden.

Tijdens deze training staat het begrijpen, (h)erkennen en praktisch benaderen van hoogsensitiviteit centraal. Je leert begrijpen wat hoogsensitiviteit is en wat er precies gebeurt bij iemand die hoogsensitief is. Je wordt op de hoogte gebracht van de huidige stand van zaken rondom wetenschappelijk onderzoek naar hoogsensitiviteit, je leert hoogsensitiviteit te herkennen bij jouw cliënten en er wordt een link gelegd naar de dagelijkse praktijk van jou als jeugdzorgwerker.

Doelstelling

  • Je hebt een nieuwe en aanvullende kijk op problematiek die je tegenkomt in de jeugdhulpverlening.
  • Je begrijpt wat hoogsensitiviteit is en wat er gebeurt bij iemand die hoogsensitief is.
  • Je herkent (signalen van) hoogsensitiviteit in het verhaal van je cliënt.
  • Je weet de overeenkomsten en verschillen tussen hoogsensitiviteit, AD(H)D en een autismespectrumstoornis (ASS).
  • Je weet hoe hoogsensitiviteit kan leiden tot klachten en problemen.
  • Je weet als jeugdzorgwerker een basishouding aan te nemen die helpend is in het contact met hoogsensitieve cliënten.
  • Je weet een aantal algemene tips te geven aan cliënten die hoogsensitief zijn en hier last van ondervinden, of je kunt ze doorverwijzen.Deel deze pagina:
aantal dagen:
2
contacturen:
7

Geplande cursussen

LocatieDocent(en)LestijdenBeschikbaarheid

Registerplein

Maatschappelijk werkers9,5Toegekend

De cursus is gericht op professionals die in hun werksetting te maken hebben met hoogsensitiviteit of die hier meer over te weten willen komen. Er is sprake van minimaal HBO werk- & denkniveau.

drs. Kim Oude Egberink

drs. Kim Oude Egberink

Kim Oude Egberink is psycholoog (SKJ-geregistreerd), ambulant pedagogisch gezinsbegeleider en (ervarings)deskundige op het gebied van hoogsensitiviteit. Zij werkt sinds 2006 in de jeugdzorg en heeft de missie om hoogsensitiviteit meer kenbaar te maken binnen haar werkgebied. Daarom streeft zij ernaar om een training aan te bieden, waarin interessante, wetenschappelijk onderbouwde kennis aan bod komt welke meteen toepasbaar is in haar dagelijkse praktijk. 

Niet van toepassing.

Naar boven