Vervolgcursus gedragstherapie: De therapeutische relatie bij adolescenten en (jong)volwassenen bij persoonlijkheidsproblematiek in wording

Na het volgen van deze cursus heb je als persoon handvatten en vaardigheden om met meer zelfvertrouwen, durf en inzicht de therapeutische relatie vorm te kunnen geven.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Vervolgcursus gedragstherapie: De therapeutische relatie bij adolescenten en (jong)volwassenen bij persoonlijkheidsproblematiek in wording

Inhoud

In deze cursus wordt na een casusconceptualisatie voor persoonlijkheidsproblematiek bij adolescenten en (jong)volwassenen en een algemene inleiding in theoretische modellen  om de therapeutische relatie vorm te geven, en de gedragstherapeutische relatie in het bijzonder, achtereenvolgens nader ingegaan op:

  • Hoe je gezonde delen kan versterken (vanuit een m.n neurobiologisch perspectief, met aandacht voor dialectische gedragstherapie)
  • Hoe je overlevingsdelen kan helpen loslaten (vanuit o.a. een schemagericht perspectief)
  • Hoe je traumadelen kan helpen integreren (vanuit o.a. een lichaams- emotie- en verwerkingsgerichte CGT-trauma-benadering)

In deze cursus wordt door middel van literatuurbespreking en theoretische reflectie en vooral door ervaringsoefeningen, rollenspelen en (peer)feedback uitgebreid stilgestaan bij de verschillende aspecten van de therapeutische relatie in psychotherapie in het algemeen en de gedragstherapie in het bijzonder.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van inzichten uit de literatuur van de verschillende vormen van psychotherapie over de therapeutische relatie, van verschillende oefeningen die het vermogen tot het vormgeven van bovenstaande aspecten bevorderen, waaronder mindfulness, mentaliseren en systemisch waarnemen.

Doel

Doel van de cursus is dat de cursist, handvatten en vaardigheden aanleert om als persoon met meer zelfvertrouwen, durf en inzicht de therapeutische relatie vorm te kunnen geven. Hij of zij zal een casusconceptualisatie kunnen maken van de therapeutische relatie. Hij of zij zal op attitudeniveau interventies kunnen inzetten. Hij of zij zal oefenen met het hanteren van conflicten en weerstand in de behandeling. Hij of zij zal meer inzicht krijgen in zijn eigen valkuilen, grenzen en mogelijkheden in de therapeutische relatie.


Werkwijze

In de bijeenkomsten: Literatuurbespreking, PPT-presentaties, rollenspelen, videomateriaal (ervaren therapeuten aan het werk)

Voor de bijeenkomsten: lezen literatuur en voorbereiding van een aantal discussiepunten per bijeenkomst, alsmede aangegeven huiswerk (maximaal 1 dag) van te voren opsturen aan zielsbelang@icloud.com (verplicht).

 

Toetsing

Video van 10 minuten met een interventie op het niveau van de therapeutische relatie om tot een corrigerende emotionele ervaring te komen bij de client op de laatste bijeenkomst te presenteren waarop feedback van de docent en medecursisten volgt.

De feedback heeft betrekking op de toepassing van de geleerde vaardigheden in de praktijk.

 

Studiebelasting

50 lesuren, 150 uur zelfstudie


 

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.