Begrijpelijk communiceren met mensen met een verstandelijke beperking (FORTIOR)

We weten allemaal dat voorspelbaarheid en duidelijkheid bieden erg belangrijk is voor mensen met autisme en een verstandelijke beperking. Vaak wordt er verwezen naar allerlei ondersteunende en alternatieve communicatie in de vorm van pictos, afbeeldingen en ook wel voorwerpen. Bij mensen met een ernstig tot diep verstandelijke beperking stellen we echter vast dat deze hulpmiddelen op een te moeilijk niveau worden ingezet. 

                                                            

Wil je effectief communiceren met mensen met een verstandelijke beperking, dan is voorspelbaarheid en duidelijkheid essentieel. Bij autisme en een verstandelijke beperking wordt vaak gebruik gemaakt van ondersteunende communicatie zoals pictogrammen, afbeeldingen en voorwerpen. Helaas blijkt dat deze hulpmiddelen bij mensen met een ernstige tot diepe verstandelijke beperking vaak op een te hoog niveau worden ingezet. Het is daarom belangrijk om op het juiste niveau te communiceren en de hulpmiddelen op een bijzondere manier in te zetten.

In deze cursus 'Begrijpelijk communiceren met mensen met een verstandelijke beperking (FORTIOR)' leer je hoe je op presentatief en sensatieniveau effectief kunt communiceren. Te veel voorspelbaarheid kan bijvoorbeeld voor verwarring zorgen, dus wees voorzichtig met het gebruik van routines. Het is belangrijk om coherentie te creëren binnen het team om ervoor te zorgen dat het communicatiesysteem goed werkt.

We bespreken een concreet stappenplan dat je kunt gebruiken om het communicatiesysteem aan te passen en te verbeteren. Hierbij kijken we bijvoorbeeld naar de resultaten van een Comvoor-afname en hoe je deze kunt gebruiken om het communicatiesysteem aan te passen. Kortom, deze cursus is de perfecte manier om te leren hoe je effectief kunt communiceren met mensen met een verstandelijke beperking.

Accreditatie wordt aangevraagd bij NIP K&J  / NVO OG. Dit is ook geldig bij het SKJ.

Doelstelling

  • Waarom we toch nog zo vaak het taalbegrijpen overschatten;
  • Wat de criteria voor heldere communicatie zijn;
  • Wat de begripsniveaus (sensatie, presentatie, representatie) precies betekenen;
  • Wat de mogelijkheden en beperkingen voor communicatie op presentatieniveau zijn;
  • Wat de mogelijkheden en beperkingen voor communicatie op sensatieniveau zijn;
  • De meest voorkomende valkuien bij het inzetten van visuele communicatie te vermijden;
  • Hoe je meer coherentie op vlak van communicatie in je team kan brengen.
DatumTijden
15 september 20239:30 - 16:30

De inhoud van de studiedag heeft betrekking op kinderen en volwassen met lichte, matige of ernstige verstandelijke beperking en/of autisme, .

De training is bedoeld (en geschikt) voor eenieder die zorgt voor mensen met een verstandelijke beperking en/of ASS binnen instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking, in het (speciaal) onderwijs, de GGZ, de jeugdzorg of in een eigen praktijk: cliëntbegeleiders, orthopedagogen, psychologen, therapeuten, vaktherapeuten, leerkrachten, interne begeleiders,  verpleegkundigen, teamleiders, …

Steven Degrieck (2016). Autisme en tijdsbesef. Ttijd verhelderen met het 10-stappenplan. Leuven/Amsterdam: LannooCampus

De studiedag is goed te volgen zonder voorbereiding. Indien gewenst kan de aanbevolen literatuur worden doorgelezen.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 4 uur

Naar boven