KOP/PrOP Model in één dag!

Het is een kapstok om kortdurend te behandelen en is het raamwerk om verschillende (evidence based) technieken toe te passen en te evalueren. 

Inhoud
Bij deze cursus wordt een overzicht gegeven van de belangrijkste aspecten van het KOP model en geoefend met de toepassing ervan bij cliënten met psychische klachten en de instandhoudende factoren. De psychische problematiek van volwassenen lijken toe te nemen, zo ook de wachtlijsten in de GGZ. Het KOP model is een efficiënte manier om de hoofdlijnen van het ontstaan en in standhouden van de klachten inzichtelijk te maken en zodoende overzicht inzicht grip en aangrijpingspunten voor verbetering geeft. Het is een kapstok om kortdurend te behandelen en is het raamwerk om verschillende (evidence based) technieken toe te passen en te evalueren.

Het KOP model is ontwikkeld door Paul Rijnders en heeft een vlucht genomen in 2014 tijdens de reorganisatie van de GGZ waarbij het kortdurend werken een groter belang kreeg. Er zijn meerdere onderzoeken uitgevoerd waaruit blijkt dat de toepassing even effectief is als een CGT behandeling, echter korter durend en daarmee efficiënter en kosten besparend voor de maatschappij.
Het KOP model vormt een kernachtige variant van het cognitief gedragstherapeutisch proces. Deze kapstok wordt in de VGCT meer nauwkeurig toegepast in elke behandeling en wordt de holistische theorie genoemd.

In Nederland wordt het KOP model veel als basis gebruikt binnen de kortdurende en de POH, maar tevens zijn er specialistische GGZ instellingen die het KOP model als basis gebruiken. Ook bij kind en jeugd wordt hij toegepast, maar wordt het model het Prop model genoemd. Waarbij ouders en/of leraren er tevens 1 invullen voor de interactie.  Het KOP model ziet de cliënt en behandelaar als samenwerkend, elk met eigen expertise wat een andere, meer actieve dynamiek teweeg brengt.

Tijdens de cursus word je geïnspireerd om met het KOP model te werken en daar zeer interessante tools voor behandelaar en cliënt uit te halen.

Doelstelling
Het doel is de kennis te vergroten van (startende) psychologen, praktijkondersteuners, spv, maatschappelijk werkenden om met een werkzaam model hoofdlijnen in psychische problematiek helder te krijgen en compliance van cliënten op deze wijze te vergroten.

Werkwijze
Er wordt gebruik gemaakt van presentaties, video’s, oefeningen, rollenspel en voorbeelden uit de praktijk.

Toetsing
Schriftelijke casusconceptualisatie van een client of jezelf volgens het KOP model met voorstel voor behandelinterventies.

DatumTijden
8 november 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 12 dec 2022—11 dec 2025
Diagnostiek1Toegekend
Behandeling3Toegekend
Overige taken1,5Toegekend
Extra literatuurstudiepunten5,5Toegekend
Herregistratie5,5Toegekend

VGCt

geldig van 8 feb 2023— 7 feb 2026
Nascholingscursus6Toegekend

POH-GGZ

Nascholing praktijkondersteuners6Toegekend

SKJ

geldig van 7 feb 2023— 6 feb 2026
Jeugd- en gezinsprofessionals5,5Toegekend

Hulpverleners die kennis willen maken met het KOP/PrOP model om problemen van cliënten gestructureerd in kaart te brengen, actieve inzet te verkrijgen en aangrijpingspunten voor behandeling willen verzamelen.

Simone Nooter

Simone Nooter

Drs. Simone Nooter is GZ psycholoog, supervisor VGCt en in opleiding tot schematherapeut. 

"Ik werk als GZ psycholoog en behandelmanager bij Amici zorgt (basisggz) en geef schematherapie bij GGZ NHN (sggz). Daarnaast geef ik supervisie, leertherapie en begeleid in N=1 verslagen voor de VGCT en geef ik met een collega in onze eigen praktijk trainingen ‘zelfvertrouwen en assertiviteit vergroten’. Ik geef ook nog af en toe les voor de VGCT. Ik ben een bezige bij, enthousiast, no nonsense, pragmatisch, creatief, sterk in contact en hecht veel waarde aan autonomie en aan enige luchtigheid af en toe (humor). Dit vindt je ook terug in de manier waarop ik contact maak. Ik woon in Medemblik, dus dat is wat in een ‘hoek’ maar een pittoreske fijne plek voor mij."

Verplicht zelf aan te schaffen:

Handboek generalistische ggz, werken aan zelfregie: een bijzonder specialisme, 

Giel Hutschemaekers, 9789036823630 (2019), 215 pagina's

Naar boven