1-daagse workshop schematherapie voor ouders

Voor psychologen (GZ, KP, PT), schematherapeuten en cognitief gedragstherapeuten die werken rondom de geboortezorg en met ouders die tegen problemen aanlopen in het ouderschap.

Inhoud

Het krijgen van een kindje kenmerkt een stressvolle periode vol veranderingen. Het is een periode waarin wij extra kwetsbaar zijn in het vermogen om te mentaliseren en waarbij negatieve vroege hechtingsrelaties getriggerd kunnen worden. De komst van een baby doet een groot beroep op het mentaliserend vermogen. Vanuit schematherapie termen is het mentaliserend vermogen het beste te beschrijven als de ‘gezonde volwassene modus’. Dit vermogen is essentieel in de levensfase waarin de baby het meest afhankelijk is van de ouder. Een ouder die vanuit een gezonde volwassene modus reageert op haar baby geeft de baby het gevoel begrepen te worden en biedt een veilige omgeving om zichzelf te ontwikkelen.

Maar het interpreteren van de signalen van de baby kan een voortdurende uitdaging zijn voor de ouder. We weten niet altijd waarom een kindje huilt, niet wil eten of slapen. Dit kan ervoor zorgen dat vroege hechtingsrelaties en schema’s worden getriggerd. Het huilen van een baby kan bijvoorbeeld nare herinneringen oproepen. Op die momenten kan de ouder overspoeld raken door eigen emoties en minder sensitief reageren op de behoeften van het kind. Een verstoord ouderlijk reflectief functioneren hangt zowel samen met onveilige gehechtheid of een gebrekkige affectregulatie bij de ouder als met verschillende psychopathologie bij het kind.

Gelukkig lijken behandelingen gericht op het verbeteren van het ouderlijk reflectief vermogen een positieve invloed te hebben op de kwaliteit van de verbinding tussen ouders en hun baby. In studies waarin is gekeken naar het effect hiervan is een verband gevonden met de vermindering van klachten bij het kind en de moeder.

Doelstelling

  • Je leert in deze workshop specifieke interventies, zowel cognitief als experiëntiëel gericht op de ouder-kind interactie.
  • Je leert in deze workshop hoe je cliënten kan helpen om in stressvolle momenten met hun kindje hun emoties te reguleren en vanuit een gezonde volwassene modus sensitief op hun kindje te reageren.
  • Je leert hoe je cliënten bewust kan maken van de parallelprocessen van hun eigen kwetsbaar kind en eigen behoeften en hun eigen kind en zijn/haar behoeften.

De lesdag is praktisch waarin verschillende interventies worden gedemonstreerd en geoefend.

Werkwijze

Theorie bespreking, plenaire oefeningen experiëntiële technieken, demonstraties experiëntiële technieken, oefenen in tweetallen.

De volgende accreditaties zijn in aanvraag:

  • VGCt: als nascholing herregistratie
  • VSt: als nascholing herregistratie
  • FGzPT: herregistratie GZ/KP 5 punten geaccrediteerd

Deze workshop is ook incompany beschikbaar. Neem contact op voor meer informatie.

Alvast een voorproefje? Lees dit artikel in Vakblad Vroeg.

DatumTijden
11 mei 20239:30 - 16:45

VGCt

nascholing7Toegekend

Vereniging voor Schematherapie

nascholing7Toegekend

FGzPt

Klinisch psycholoog, klinisch neuropsycholoog5Toegekend

Nascholingsactiviteit voor schematherapeuten (junior of senior), cognitief-gedragstherapeuten (minimaal basiscursus schematherapie hebben afgerond). Die werken rondom de geboortezorg, of met ouders met persoonlijkheids- en/of hechtingsproblematiek, moeders (ouders) met een postpartum depressie of een angststoornis.

Esra Schuiling-Kayihan

Esra Schuiling-Kayihan

Esra Schuiling is GZ psycholoog, senior schematherapeut en supervisor VGCt. Zij werkt in eigen praktijk en is aangesloten bij Psyche & Zwangerschap. Zij heeft zich met name gespecialiseerd in het werken met moeders die last hebben van depressieve en/of angstklachten met milde persoonlijkheidsproblematiek en moeite hebben met de hechting met hun kindje. Zij heeft een schematherapie groep voor mama's ontwikkeld en voert onderzoek uit naar het effect op de hechtingsrelatie tussen moeder en kind. 

Dit is een verdiepende schematherapie workshop. De kennis van schematherapie wordt als bekend verondersteld. Voor deelname aan de workshop is minimaal een "schematherapie basiscursus" vereist. 

Er is nog maar weinig geschreven of onderzocht over schematherapie voor ouders of ook wel "ouderschematherapie". In het boek van Jeffrey Roelofs et al. Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten en het boek van Christof Loose Schematherapie met kinderen en jongeren wordt voor het eerst geschreven over ouderschematherapie. Hierin wordt vanuit gezinsgerichte/systemisch perspectief de schematherapie beschreven of als schemaoudercoaching voor ouders van jongeren die een (groep)schematherapie volgen.


Aanbevolen literatuur:

Schematherapie met kinderen en jongeren (2015), Christof Loose et al. Hoofdstuk 2: Schematherapie en baby's en kinderen tot 3 jaar en hoofdstuk 8: Methoden en technieken voor het werken met ouders.

Schematherapie en baby's en kinderen tot 3 jaar

Schematherapeutische benadering specifieke stoornissen baby/peuter

Toegepaste schematherapie bij kinderen en adolescenten (2020), Roelofs et al. Hoofdstuk 10: Groepsschemacoaching voor opvoeders en hoofdstuk 11: Schematherapie met het gezin

Theoretisch model ST voor ouders

Emotiecoaching bij specifieke modi kind


Deze 1-daagse workshop is gericht op ouders met jonge kinderen (0-5 jaar), waarbij de schematherapie voor de ouders is. Lees er meer over in dit artikel:

Kwetsbaarheid_pril_moederschap_verdient_ondersteuning.pdf

Naar boven