Mindfulness interventies in de behandelkamer

Leer hoe je mindfulness kunt integreren in je therapeutische werk met de tweedaagse cursus 'Mindfulness interventies in de behandelkamer'. Ontdek de theoretische achtergrond en wetenschappelijke onderbouwing, oefen vaardigheden in het geven van mindfulnessoefeningen en ontwikkel een mindfulle houding. Deze cursus biedt praktische tools voor terugvalpreventie bij depressie en mindfulness based interventies voor de jeugdzorg. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Mindfulness interventies in de behandelkamer

In deze tweedaagse cursus worden ervaringsgericht leren en kennisoverdracht vanuit het gedachtegoed van mindfulness gecombineerd. Deelnemers leren de plek van mindfulness binnen de derde generatie cognitieve gedragstherapie kennen en ontwikkelen een mindfull houding in hun werk. De kernvaardigheid opmerkzaamheid uit de mindfulness staat hierin centraal.

Er wordt aandacht besteed aan de theoretische achtergrond van mindfulness en de wetenschappelijke onderbouwing van verschillende mindfulness based interventies, waaronder ook interventies die passen binnen de jeugdzorg. Deelnemers oefenen met vaardigheden in het geven van mindfulnessoefeningen en maken kennis met de enquiry, een specifieke gespreksvaardigheid binnen mindfulness. Door de cursus ontwikkelen deelnemers vriendelijkheid, een niet-oordelende houding en meer aanwezigheid in het hier en nu, zowel voor zichzelf als professional als binnen de therapeutische setting.

De theoretische achtergrond van mindfulness gaat terug naar de jaren '80 toen de Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat-Zinn de Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) training ontwikkelde. Kabat-Zinn bracht inzichten uit oosterse Wijsheid tradities samen met zijn kennis van westerse medische wetenschap en cognitieve psychologie en ontwikkelde op basis hiervan het MBSR-programma.

Een variant van MBSR is de Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT), gericht op terugvalpreventie bij depressie. Deelnemers leren om negatieve gedachten en gevoelens tijdig te herkennen en deze te zien als voorbijgaande gebeurtenissen. Hierdoor vermindert de kans op het opnieuw optreden van een depressie. In 2000 werd deze training ontwikkeld door Teasdale, Segal en Williams.

Naast MBSR en MBCT zijn er in de afgelopen jaren meerdere mindfulness based interventies ontwikkeld en wetenschappelijk onderzocht, waaronder interventies voor de jeugdzorg, zoals Mindful Parenting, Mindful met je baby en Mindful met je peuter.

De cursus behandelt verschillende onderwerpen, waaronder de ontstaansgeschiedenis en wetenschappelijke onderbouwing van MBSR/MBCT, ervaringsgericht leren met de bodyscan en ademruimte, de plek van de ademruimte binnen MBCT, het oefenen van de enquiry en mindfulness based interventies in de jeugdzorg. Als trainer oefen je met het geven van de bodyscan en ervaar je hoe het is om de enquiry te gebruiken in de praktijk.

100% op locatie
Zeer ervaren docent
Ontvang na 2 dagen je certificaat!
Heerlijke lunch

Doelstelling

Na afloop van de cursus heeft de deelnemer kennis over en/of ervaring met : 

  1. De plek van MBSR/MBCT binnen de CGT
  2. Zelf ervaren van de bodyscan en de ademruimte
  3. Begeleiden van de bodyscan en de ademruimte
  4. Oefenen met de enquiry( aandachtgerichte gespreksvaardigheid)
  5. De verschillende mindfulness based interventies weten, zowel bij volwassenen als bij kinderen en ouders

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Mindfulness interventies in de behandelkamer

Amsterdam, nog niet bekend
12 contacturen
Wieke Dobbelaer

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.