Brain Based Begeleiden; kenmerken van het adolescentenbrein

In deze cursus wordt een verdiepingsslag gemaakt met betrekking tot de theoretische kennis van het brein van adolescenten en komen er hernieuwde inzichten van het hechtingsperspectief aan bod. Na afloop ben je in staat om hierover psycho-educatie te geven aan ouders en adolescenten. 

Inhoud
In deze cursus krijg je kennis van het brein van adolescenten en hernieuwde inzichten van het hechtingsperspectief. Daarnaast is er aandacht voor de vertaling van deze nieuwe kennis naar de praktijk: de begeleiding van adolescenten en hun ouder(s)/verzorger(s).

Naast kennisoverdracht is er ruimte om te oefenen hoe de kennis over de specifieke kenmerken van het adolescentenbrein ingezet kan worden in de praktijk van begeleiding aan adolescenten en hun ouder(s)/verzorger(s).

Doelstelling

  • Kennis en inzicht op het gebied van de typische kenmerken van het brein van adolescenten en weten hoe deze kennis gebruikt kan worden in de begeleiding van adolescenten.
  • In staat om kennis over de specifieke kenmerken van het adolescentenbrein te gebruiken in de begeleiding van adolescenten en hun ouder(s)/verzorger(s).
  • In staat om pyscho-educatie te geven aan ouders en adolescenten over de typische kenmerken van het brein.

Werkwijze
De werkwijze is zowel kennisoverdracht alsook praktisch oefenen met het geven van psycho-educatie, over de kenmerken van het adolescentenbrein, aan adolescenten en hun ouder(s)/verzorger(s). De werkwijze is interactief, rekening houdend met de reeds bestaande kennis en competenties van de deelnemers.

Wijze van toetsing
Toetsing vindt plaats door een korte beschrijving van de toepassing van de opgedane kennis t.a.v. eigen casuïstiek.

DatumTijden
22 juni 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 31 mrt 2022—30 mrt 2025
Diagnostiek1Toegekend
Behandeling5Toegekend
Herregistratie6Toegekend

SKJ

geldig van 14 dec 2018—30 mrt 2025
Opleidingstraject jeugdzorgwerker6Toegekend

Deze cursus is interessant voor iedereen die meer wil weten over de werking van het (adolescenten) brein en de invloed hiervan op de hechting.

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker is GZ-psycholoog met meer dan 20 jaar ervaring in het werken met volwassenen, kinderen en systemen in een eigen praktijk. Samen met haar dochter, Milena Hilstra, schreef ze het 'Mindful family Werkboek' en samen ontwikkelden zij Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op onder andere het gedachtegoed van Daniel Siegel en Daniel Hughes. Kennis van de ontwikkeling van het kinderbrein en hechting staat hierbij centraal. Door het Mindsight Insitute uit de VS zijn Mirjam en Milena nu gelicenseerd om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland. 

De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Milena Hilstra

Milena Hilstra

Milena Hilstra ontwikkelde samen met Mirjam Spijker het Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op het werk van Daniël Siegel en Dan Hughes. Milena is gelicenseerd door het het Mindsight Insitute uit de VS om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland heeft zeven jaar ervaring in het werken met kinderen, jongeren en systemen in een zelfstandige praktijk. De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Literatuur is online beschikbaar.

Contacturen: 6 uur

Zelfstudie: 3 uur

Naar boven