‘Brain-based’ begeleiden/ Family Empowerment methodiek

In deze cursus krijg je psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. De principes van brain-based opvoeden en speelse zelfregulatieoefeningen vanuit de Family Empowerment methodiek staan hierbij centraal. 

De cursus 'Brain-based' begeleiden/ Family Empowerment methodiek is speciaal ontworpen om gezinnen te helpen die kampen met stressgerelateerde problemen. Door deel te nemen aan deze cursus krijg je waardevolle psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. Je leert ook zelfregulatieoefeningen die rustmomenten in het gezin creëren en een positief effect hebben op het brein bij stress, terwijl het onderlinge relaties versterkt.

Deze cursus is gebaseerd op de Family Empowerment methodiek en het brain-based opvoeden, waarbij diverse theoretische stromingen en evidence based interventies zijn samengebracht. De methodiek maakt gebruik van de nieuwste inzichten uit de neurowetenschap, de hechtingstheorie en de biologische aspecten van stressfysiologie, evenals het belang van spel. De oefeningen die worden gebruikt in de training zijn afkomstig van bewezen effectieve methoden zoals mindfulness, theraplay en EF(F)T.

Door het toepassen van deze methodiek en oefeningen wordt er een veilige verbinding gecreëerd tussen gezinsleden en kan het brein tot rust komen. Hierdoor ontstaat er ruimte om bewust te kiezen voor een andere manier van reageren op elkaar. Dit draagt bij aan een gunstige ontwikkeling van het kinderbrein en versterkt de onderlinge relaties binnen het gezin. Als je wilt leren hoe je deze effectieve methoden en oefeningen kunt toepassen, dan is de cursus 'Brain-based' begeleiden/ Family Empowerment methodiek iets voor jou.

Doelstelling 

  • heb je kennis van stressfysiologie in relatie tot opvoeding;
  • heb je kennis van het werk van Daniel Siegel en Daniel Hughes over brain-based opvoeden;
  • heb je kennis van en inzicht in de positieve effecten van de Family Empowerment methodiek op de ontwikkeling van het kinderbrein en de regulatie van stress in het gezin;
  • ben je in staat om psycho-educatie te geven aan ouders en kinderen over wat stress met je (brein) doet en wat het effect van stress is op interacties in het gezin;
  • ben je in staat om zelfregulatieoefeningen aan te bieden aan ouders en kinderen, zodat ouders leren hun eigen brein en dat van hun kind(eren) te kalmeren en dan een bewuste keuze kunnen maken op stressvolle momenten;
  • ben je in staat om speelse interventies in te zetten bij verstoorde interactiepatronen.
DagDatumTijden
116 november 20239:30 - 16:45
230 november 20239:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 7 mrt 2023— 7 mrt 2026
Diagnostiek 2Toegekend
Behandeling 8Toegekend
Overige taken2Toegekend
Herregistratie 12In aanvraag

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional12Toegekend

Hulpverleners die werken met gezinnen. 

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker is GZ-psycholoog met meer dan 20 jaar ervaring in het werken met volwassenen, kinderen en systemen in een eigen praktijk. Samen met haar dochter, Milena Hilstra, schreef ze het 'Mindful family Werkboek' en samen ontwikkelden zij Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op onder andere het gedachtegoed van Daniel Siegel en Daniel Hughes. Kennis van de ontwikkeling van het kinderbrein en hechting staat hierbij centraal. Door het Mindsight Insitute uit de VS zijn Mirjam en Milena nu gelicenseerd om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland. 

De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Milena Hilstra

Milena Hilstra

Milena Hilstra ontwikkelde samen met Mirjam Spijker het Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op het werk van Daniël Siegel en Dan Hughes. Milena is gelicenseerd door het het Mindsight Insitute uit de VS om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland heeft zeven jaar ervaring in het werken met kinderen, jongeren en systemen in een zelfstandige praktijk. De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Wordt online aangeboden door King nascholing. 

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Naar boven