‘Brain-based’ begeleiden/ Family Empowerment methodiek

In deze cursus krijg je psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. De principes van brain-based opvoeden en speelse zelfregulatieoefeningen vanuit de Family Empowerment methodiek staan hierbij centraal. 

Inhoud
Er zijn veel gezinnen die te maken hebben met stressgerelateerde problematiek. In deze cursus krijg je psycho-educatie over de ontwikkeling van het kinderbrein en de stressfysiologie. Je leert zelfregulatieoefeningen die meer rustmomenten bij gezinnen creëren en effect hebben op het brein bij stress en veilige onderlinge relaties bevordert. Wanneer er veilige verbinding is en het brein kalm is, kan er bewust gekozen worden om anders te reageren op elkaar. Een dergelijke reactie stimuleert de ontwikkeling van het kinderbrein op een gunstige manier.

In de Family Empowerment methodiek en het brain-based opvoeden zijn verschillende theoretische stromingen en evidence based interventies samengebracht. De methodiek is gebaseerd op denieuwste inzichten vanuit de neurowetenschap, de hechtingstheorie, de biologische aspecten van de stressfysiologie en het belang van spel.  De oefeningen die gebruikt worden in de training komen uit effectief bewezen methoden: mindfulness, theraplay, EF(F)T. 

Doelstelling
Na het volgen van deze cursus: 

  • heb je kennis van stressfysiologie in relatie tot opvoeding;
  • heb je kennis van het werk van Daniel Siegel en Daniel Hughes over brain-based opvoeden;
  • heb je kennis van en inzicht in de positieve effecten van de Family Empowerment methodiek op de ontwikkeling van het kinderbrein en de regulatie van stress in het gezin;
  • ben je in staat om psycho-educatie te geven aan ouders en kinderen over wat stress met je (brein) doet en wat het effect van stress is op interacties in het gezin;
  • ben je in staat om zelfregulatieoefeningen aan te bieden aan ouders en kinderen, zodat ouders leren hun eigen brein en dat van hun kind(eren) te kalmeren en dan een bewuste keuze kunnen maken op stressvolle momenten;
  • ben je in staat om speelse interventies in te zetten bij verstoorde interactiepatronen.
DagDatumTijden
125 mei 20239:30 - 16:45
2 8 juni 20239:30 - 16:45

SKJ

Opleidingstraject jeugdzorgwerker/ jeugd- en gezinsprofessional12Toegekend

Hulpverleners die werken met gezinnen. 

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker

Mirjam Spijker is GZ-psycholoog met meer dan 20 jaar ervaring in het werken met volwassenen, kinderen en systemen in een eigen praktijk. Samen met haar dochter, Milena Hilstra, schreef ze het 'Mindful family Werkboek' en samen ontwikkelden zij Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op onder andere het gedachtegoed van Daniel Siegel en Daniel Hughes. Kennis van de ontwikkeling van het kinderbrein en hechting staat hierbij centraal. Door het Mindsight Insitute uit de VS zijn Mirjam en Milena nu gelicenseerd om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland. 

De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Milena Hilstra

Milena Hilstra

Milena Hilstra ontwikkelde samen met Mirjam Spijker het Brain-based opvoeden/Family Empowerment methodiek, gebaseerd op het werk van Daniël Siegel en Dan Hughes. Milena is gelicenseerd door het het Mindsight Insitute uit de VS om kennis van Daniel Siegel over te dragen in Nederland heeft zeven jaar ervaring in het werken met kinderen, jongeren en systemen in een zelfstandige praktijk. De Family Empowerment methodiek is geschikt om te gebruiken met ouders en kinderen. Het doel hiervan is ouders en kinderen te leren stress gerelateerde klachten het hoofd te bieden en te werken aan een veilige hechting door middel van psycho-educatie en oefeningen.

Wordt online aangeboden door King nascholing. 

Contacturen: 12 uur

Zelfstudie: 8 uur

Naar boven