Oefenen met gedragsexperimenten

In deze tweedaagse cursus leer je met zelfvertrouwen een gedragsexperiment opzetten, uitvoeren en evalueren. 

Inhoud van de cursus:

In de cognitieve gedragstherapie is het gedragsexperiment een belangrijke en effectieve interventie die bij verschillende problematiek ingezet kan worden. Je kan hiermee de theorie in de praktijk brengen. Ondanks dat het een zeer effectieve interventie is wordt het gedragsexperiment nog te weinig ingezet. In deze tweedaagse praktische cursus leer je hoe je deze vaardigheid eigen kan maken, zodat je met zelfvertrouwen gedragsexperimenten kan opzetten en zal ontdekken hoe effectief en leuk dat is. 

Samenvatting van de cursus:

In deze tweedaagse cursus leer je met zelfvertrouwen een gedragsexperiment opzetten, uitvoeren en evalueren. 

Doelstelling:

Kennis over gedragsexperimenten en het goed kunnen opzetten, uitvoeren en evalueren van een gedragsexperiment bij cliënten. Daarnaast leer je deze in te zetten bij verschillende doelgroepen. 

Werkwijze:

De nadruk in de cursus ligt op het uitvoeren van het gedragsexperiment in de praktijk door het oefenen met rollenspellen en het opzetten van een gedragsexperiment bij je medecursist en cliënten. Daarnaast wordt er uitleg gegeven over de theorie door middel van een powerpointpresentatie, een demonstratie en filmpjes. Voorafgaand aan de cursus moet er literatuur gelezen worden.


 

 

 

 DagDatumTijden
115 februari 20239:30 - 16:45
2 8 maart 20239:30 - 16:45

VGCt

geldig van 28 apr 2021—27 okt 2024
nascholing 12Toegekend

Hulpverleners (o.a. psychologen, psychiaters, verpleegkundigen) die werkzaam zijn in de GGZ. Voorwaarde is dat je interesse hebt in cognitieve gedragstherapie en cliëntencontact hebt in de vorm van individuele of groepsgewijze behandeling.

drs. Wouter de Boer

drs. Wouter de Boer

Wouter de Boer is werkzaam als GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut i.o. bij Vitaalpunt in Amsterdam. Wouter heeft als achtergrond de neuropsychologie. Hij heeft veel ervaring in het werken met mensen met hersenletsel. Daarnaast behandelt hij mensen die te maken hebben met angst-, stemmings- en persoonlijkheidsproblematiek, alsmede cliënten met somatisch-symptoomstoornissen. Wouter werkt volgens de principes van de cognitieve gedragstherapie, oplossingsgerichte therapie en schematherapie. Zijn werkwijze is resultaatgericht en gelijkwaardig

drs. Anne Huijsman-Blom

drs. Anne Huijsman-Blom

Anne Huijsman-Blom is werkzaam als GZ-psycholoog en Cognitief gedragstherapeut VGCt bij Vitaalpunt in Amsterdam. Ze heeft brede ervaring met zowel individuele als groepsgewijze behandelingen van PTSS, stemmings- en angststoornissen, ADHD, somatisch-symptoomstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek en psychotische stoornissen. Naast de cognitieve gedragstherapie werkt ze veel met oplossingsgerichte therapie, EMDR en schematherapie. Zij is van nature een actieve, doelgerichte en nieuwsgierige behandelaar en is hierin altijd op zoek naar een goede mix tussen persoonlijk contact, humor en actief aan de slag gaan. Verder staat het opbouwen van een goede gelijkwaardige en transparante therapeutische relatie waarin er samengewerkt wordt centraal in haar behandelingen.

Aan te schaffen boek:

Bennett-Levy, J., Butler, G., Fennell, M., Hachmann, A., Mueller, M., & Westbrook, D. (2015). Gedragsexperimenten in cognitieve therapie (HANDBOEK, tweede druk). Amsterdam: Pearson.

Voorbereiding

- Voor dag 1 te lezen uit bovenstaande boek: Hoofdstuk 1 t/m 3 (bladzijde 29 t/m 110) 

- Voor dag 2 te lezen uit bovenstaande boek: Hoofdstuk 7 (bladzijde 175 t/m 194) en Hoofdstuk 10 (bladzijde 239 t/m 258) 

- Onderstaande artikel lezen voor dag 1:  

Reinders, M & Visser, S. (1997). Gedragsexperimenten binnen de cognitieve therapie. Directieve therapie17, 13-26.

Naar boven