Seksuologie: begeleiden & behandelen

Inhoud

Seksuele gezondheid en seksueel plezier staan centraal in deze cursus Seksuele Ontwikkeling: begeleiden & behandelen. Je leert om seksualiteit bespreekbaar te maken met jouw cliënten, collega’s en de omgeving van jouw cliënt. De seksuele ontwikkeling krijgt een volwaardige plek in de ontwikkelingsgerichte professionele houding.

In vijf dagen nemen de docenten je mee en leer je een combinatie van nieuwe begrippen en vaardigheden. Er wordt gebruik gemaakt van recente wetenschappelijke inzichten en een aantal praktische methoden om zelf mee aan de slag te gaan.

Doelen

·      De deelnemer kent de seksuele levensloop (kennis)

·      De deelnemer is in staat om te bepalen op welk ontwikkelingsniveau zijn cliënt zich bevindt in de   seksuele ontwikkeling (vaardigheid).

·      De deelnemer kan de methodiek van het Vlaggensysteem toepassen, waarmee hij met cliënten in gesprek kan over de seksualiteit (vaardigheid).

·      De deelnemer kent belangrijke begrippen op het gebied van seksuele en genderdiversiteit(kennis).

·      De deelnemer kent aandachtspunten en risicofactoren wat betreft het welzijn en de gezondheid van LHBTQI+-personen (kennis).

·      De deelnemer kent een gewaardeerde basishouding om seksuele en genderdiversiteit een standaardaanbod te laten zijn binnen de orthopedagogische hulpverlening (attitude).

·      De deelnemer heeft zicht op belangrijke interventies en methoden voor het stimuleren van de seksuele ontwikkeling bij mensen met een (L)VB (kennis)

·      De deelnemer kent de meest voorkomende seksuele problemen en beheerst mogelijkheden om deze problemen te behandelen (kennis & vaardigheden)

·      De deelnemer kent de invloed van een lichamelijke beperking op de seksualiteit (kennis).DagDatumTijden
114 september 20229:30 - 16:45
228 september 20229:30 - 16:45
312 oktober 20229:30 - 16:45
4 2 november 20229:30 - 16:45
516 november 20229:30 - 16:45

NIP (K&J) / NVO (OG) en SKJ psychologen en orthopedagogen

geldig van 14 jan 2022—13 jan 2025
Diagnostiek15Toegekend
Behandeling15Toegekend
Herregistratie30Toegekend

SKJ

geldig van 14 jan 2022—13 jan 2025
Jeugdzorgwerkers / jeugd- en gezinsprofessionals30Toegekend

Psychologen, orthopedagogen 

Willem-Jan Schrama

Willem-Jan Schrama

Met een achtergrond in het basisonderwijs en vol ambities startte Willem-Jan in 2013 met Meneer Willem; een eigen praktijk voor leerlingbegeleiding. Vol goede moed, inhoudelijk goed voorbereid, maar zonder uitgebreid businessplan begon hij aan die uitdaging. En dat is gelukt!

In de afgelopen zes jaar is Meneer Willem uitgegroeid tot BuroJIJ; een organisatie waarin de domeinen GGZ Kind & Jeugd, GGZ Volwassenen Praktijk voor Seksuologie samenkomen. Samen met een team van (gz-)psychologen, orthopedagogen(-generalist) en ondersteunend personeel biedt BuroJIJ een diverse variatie aan behandelingen.

Inmiddels is de dagelijkse leiding van BuroJIJ in handen van de directeur en de praktijkmanager en is Willem binnen BuroJIJ werkzaam als praktijkopleider & regiebehandelaar. Willem behandelt vanuit een combinatie als psycholoog, orthopedagoog en seksuoloog. Hij richtte in januari 2021 het JIJ Genderteam op en hij werkt veel met mannen die seks hebben met mannen (MSM). Naast zijn werk bij BuroJIJ werkt hij als docent voor (na)scholingen en trainingen bij diverse organisaties en opleidingsinstituten.

Willem staat ingeschreven in de volgende beroepsregisters:

  • NVO-Nederlandse Vereniging voor Orthopedagogen
  • NIP- Nederlands Instituut voor Psychologen, Register Kinder & Jeugd
  • VGCt- Vereniging Gedrags- en Cognitieve therapie
  • BIG- Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg, nummer 59926875031

Leuksink, P. (2014). Seksuele gezondheid. Probleemgeoriënteerd denken en handelen. Koninklijke Van Gorcum, Assen (328)

Contacturen: 30 uur

Zelfstudie: 17 uur

Naar boven