Systemisch werken

Vergroot je vaardigheden waardoor verhaal van de cliënt verruimd en genuanceerd kan worden zodat er een nieuw verhaal en meervoudige betekenissen ontstaan.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Systemisch werken

Inhoud

In deze tweedaagse cursus wordt de narratieve gespreksvoering behandeld vanuit de theorieën van White, Erickson en Bateson, tevens worden de verschillende stromingen binnen de narratieve therapie belicht.

In de cursus wordt aandacht gegeven aan de mens als verhalenverteller en de meerstemmigheid en meervoudigheid van verhalen.

Middels theorie en filmfragmenten wordt inzicht gegeven in de functies van verhalen als het medium waarin we onze behoeften uitdrukken. Er zal geoefend worden met stellingen, opdrachten, rollenspelen en filmfragmenten.

Veel aandacht zal besteed worden een het creëren van een goede werkrelatie en de juiste manier van vragen stellen en manieren van invoegen, het letten op nonverbale signalen van de cliënt, stiltes en ingaan op haperingen en wat niet gezegd wordt. Door te oefenen met deze vaardigheden kan  het probleemverhaal van de cliënt verruimd en genuanceerd worden en kan er een nieuw verhaal en meervoudige betekenissen ontstaan.

Hierbij zal tevens ruimte gemaakt worden voor de sociale context van de cliënt(en); uitspraken, gewoontes, gender, cultuur, economische klasse etc.

Ook wordt in deze cursus  gebruik gemaakt van diverse materialen, toegespitst op de verschillende doelgoepen (LVB, dementie, multiproblemgezinnen, andere culturen).


Werkwijze

Middels filmfragmenten, oefeningen en werken met materialen en technieken wordt inzicht gegeven in de meervoudigheid van verhalen en mogelijkheden van de narratieve therapie om meerdere perspectieven te ontwikkelen samen met de cliënt(en) Er wordt gebruik gemaakt van het narratief genogram, de tijdlijn, werken met duplo (een taal erbij).

Er wordt een start gemaakt met het leren invoegen bij de cliënt(en), de juiste vragen te stellen, ingaan op haperingen en stiltes laten vallen en samen met de cliënt(en) op zoek gaan naar het alternatieve verhaal.


Doelstelling

Deze tweedaagse cursus biedt een kennismaking met de verschillende stromingen binnen de narratieve therapie, Deelnemers leren de ideeën te introduceren in hun eigen praktijk, in te voegen in het systeem en narratieve vaardigheden te ontwikkelen, daarbij het inzetten van gerichte interventies.

Narratief werken biedt een uitbreiding van de bestaande hulpverleningsmethodieken en veel mogelijkheden om zowel met individuen als gezinnen te werken naar een nieuw perspectief.


Toetsing

Het beschrijven van een casus waarbij je de opgedane kennis en vaardigheden hebt toegepast in de praktijk.



Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.