Vervolgcursus EMDR (volwassenen)

Het vervolg van de Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) opleiding is bedoeld om de deelnemer te leren complexe traumabehandelingen uit te voeren met behulp van EMDR. 

Belangrijk: er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder doelgroep. 

Inhoud

Tijdens de opleiding wordt geleerd met protocollen te werken voor diverse EMDR toepassingen, zoals het stabiliseren van patiënten voordat er aan traumabehandeling wordt begonnen met behulp van Resource Development and Installation (RDI). Daarnaast wordt er geleerd stroef verlopende processen vlot te trekken door gebruik te maken van zogenaamde Cognitive Interweaves.

Programma

• Uitbreiding aanpak van trauma-gerelateerde symptomatologie • Behandeling van patiënten met meervoudig of complex trauma • Identificeren en aanpak van disfunctionele kernopvattingen • Het gebruik van cognitive interweaves • Stabilisatie met behulp van Resource Development and Installation (RDI)

De vervolgtraining is nodig voor een volledig begrip van het therapeutisch gebruik van EMDR en het verantwoord toepassen ervan in complexe situaties.

De eerste dag is van 9.30-20-00uur (inclusief lunch en diner), de tweede dag van 9.30-17.00uur (inclusief lunch) en de laatste twee dagen van 10.00-17.00uur (inclusief lunch).

Wijze van toetsing

Schriftelijke casusbeschrijving

Toelatingseisen

  • Erkende EMDR trainingen zijn alleen toegankelijk voor GZ-psychologen (BIG), klinisch psychologen (BIG), NVO-orthopedagoog-generalisten, NIP- kinder en jeugdpsychologen, NIP- kinder en jeugdpsycholoog-specialisten, psychotherapeuten (BIG), psychiaters, gedragstherapeuten (lid VGCt) en degenen die minstens een jaar in opleiding zijn tot een van deze registraties. Daarnaast werkt u ten minste 12 uur per week met volwassen cliënten

Om deel te nemen aan deze vervolgmodule dien je:

  • Een door de Vereniging EMDR Nederland erkende EMDR basismodule te hebben gevolgd;
  • Volledig op de hoogte te zijn van de gehele inhoud van ‘Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma’ en van hoofdstuk 1 tot en met 8 uit het ‘Praktijkboek EMDR’: Casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen;
  • EMDR regelmatig toe te passen en goed uit de voeten te kunnen met het EMDR standaardprotocol;
  • Minstens 20 sessies EMDR gedaan hebben;
  • Te beschikken over een afgetekend supervisiebeoordelingsformulier: https://www.emdr.nl/wp-content...
  • Bij uw aanmelding dien je  een kopie van het certificaat van de basismodule EDMR en een afgetekend supervisiebeoordelingsformulier digitaal op te sturen naar info@kingnascholing.nl Zonder dit formulier is het niet mogelijk om deel te nemen aan de vervolgmodule. Dit formulier kan ook bij aanvang van de cursus worden overhandigd. 

Aanwezigheidsplicht

Om in aanmerking te komen voor het certificaat dient een deelnemer alle bijeenkomsten gevolgd te hebben. Dag 1 & 2 zijn verplicht, je dient volledig aanwezig te zijn. Wanneer je tijdens dag 3 & 4 één of meerdere dagdelen mist, kun je in bepaalde gevallen – in overleg met de opleider en organisatie gemiste bijeenkomst(en) inhalen of 2 x 90 minuten (per gemiste dag) supervisie te volgen bij een VEN erkende EMDR supervisor.

DagDatumTijden
1 5 februari 20229:30 - 20:00
228 februari 20229:30 - 16:45
311 maart 20229:30 - 16:45
429 april 20229:30 - 16:45

Vereniging EMDR Nederland

Vervolgcursus28Toegekend

VGCt

geldig van 28 aug 2020—27 feb 2024
Nascholing28Toegekend

FGzPt

geldig van 28 aug 2020—27 aug 2023
Specialismen gezondheidszorgpsycholoog29Toegekend

Erkende EMDR trainingen zijn alleen toegankelijk voor GZ-psychologen (BIG), klinisch psychologen (BIG), NVO-orthopedagoog-generalisten, NIP- kinder en jeugdpsychologen, NIP- kinder en jeugdpsycholoog-specialisten, psychotherapeuten (BIG), psychiaters, gedragstherapeuten (lid VGCt) en degenen die minstens een jaar in opleiding zijn tot een van deze registraties. Daarnaast werkt u ten minste 12 uur per week met volwassen cliënten.

Om deel te nemen aan deze vervolgmodule dient u:

- Een door de Vereniging EMDR Nederland erkende EMDR basismodule te hebben gevolgd;
- Volledig op de hoogte te zijn van de gehele inhoud van 'Handboek EMDR: een geprotocolleerde behandelmethode voor de gevolgen van psychotrauma' en van hoofdstuk 1 tot en met 8 uit het 'Praktijkboek EMDR': Casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen;
- EMDR regelmatig toe te passen en goed uit de voeten te kunnen met het EMDR standaardprotocol;
- Minstens 20 sessies EMDR gedaan hebben;
- Te beschikken over een afgetekend supervisiebeoordelingsformulier

Bij uw aanmelding dient u een kopie van het certificaat van de basismodule EDMR en een afgetekend supervisiebeoordelingsformulier digitaal op te sturen naar info@kingnascholing.nl. Zonder dit formulier is het niet mogelijk om deel te nemen aan de vervolgmodule. 


drs. Erik ten Broeke

drs. Erik ten Broeke

Erik ten Broeke is klinisch psycholoog en psychotherapeut. Sinds circa 20 jaar is hij als opleider/supervisor voor de VGCt betrokken bij verscheidene opleidingen cognitieve gedragstherapie. In dat kader heeft hij samen met Steven Meijer een opleidingscentrum opgericht: STER-opleidingen (www.ster-opleidingen.nl) te Deventer. Voorts is hij door EMDR-Europe gecertificeerd als trainer EMDR. Samen met Ad de Jongh verzorgt hij al jaren de EMDR-opleidingen in Nederland en schreven zij tal van artikelen en boeken over EMDR, waaronder ‘Handboek EMDR’, ‘Praktijkboek EMDR’ en ‘Vraagbaak EMDR’. 

Daarnaast publiceert hij artikelen over met name cognitieve gedragstherapie, angststoornissen en schreef hij – samen met anderen - verscheidene boeken over cognitieve gedragstherapie.

Tijdens de module wordt gebruik gemaakt van het volgende praktijkboek (zelf aan te schaffen):

Praktijkboek EMDR

Casusconceptualisatie en specifieke doelgroepen

Redactie: Erik ten Broeke, Ad de Jongh,Hans-Jaap Oppenheim ISBN 9789026522550 | gebonden | 504 p. 2012 | 3e druk | Pearson Assessment and Information

De volgende hoofdstukken van het praktijkboek dienen voorafgaand aan de cursus geheel gelezen te worden: 1, 2, 3, 4, 5, 6. Voorafgaand aan de derde dag vragen wij u hoofdstukken 7 en 8 te lezen. 

Naar boven