Basiscursus EMDR (volwassenen)

De basiscursus EMDR (volwassenen) is gericht op het begrijpen en uitvoeren van EMDR. In de cursus leer je het toepassen van EMDR bij volwassenen met een ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis en andere 'aan trauma gerelateerde' angststoornissen. 

  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Basiscursus EMDR (volwassenen)

Let op: Er zijn toelatingseisen voor deze opleiding, zie de informatie onder 'Toelatingseisen informatie'. 

Tijdens de cursus Basiscursus EMDR (volwassenen)wordt wordt ingegaan op Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een kortdurende, geprotocolleerde en cliëntgerichte behandelmethode voor traumagerelateerde angstklachten. Dit zijn klachten die zijn ontstaan als direct gevolg van een concrete, akelige gebeurtenis, waarbij het denken aan deze gebeurtenis nog steeds een emotionele reactie oproept, en waarbij een veronderstelde causale relatie tussen deze ervaring en de huidige symptomatologie (angst, somberheid, herbelevingen, slaapproblemen etc.) aannemelijk is.

Inmiddels wordt EMDR bij een breed scala aan stoornissen toegepast als aanvulling op bestaande behandelingen. U kunt daarbij denken aan verschillende vormen van as-1 stoornissen maar ook aan patiënten met ernstige zelfbeeldschade, complexe PTSS en persoonlijkheidspathologie. Aan de mogelijkheden (en beperkingen) van EMDR bij met name deze laatste groepen wordt in deze training geen expliciet aandacht besteed. Daarvoor dienen therapeuten een zogenaamde vervolgtraining te volgen.

Face tot face en online
Zeer ervaren docent
Direct toepasbaar in de praktijk
Geaccrediteerd

Doelstelling 

De EMDR basiscursus is in principe gericht op het leren toepassen van EMDR bij ongecompliceerde posttraumatische stressstoornis (zogenaamd type I trauma) en andere 'aan trauma gerelateerde' angststoornissen. Hoogstens zijdelings kan aandacht worden besteed aan specifieke doelgroepen en/of stoornissen, zoals complexe PTSS. Om deze problematiek te kunnen behandelen wordt de EMDR vervolgtraining noodzakelijk geacht. De cursus kent een stapsgewijze opbouw waarbij gebruik wordt gemaakt van korte theoretische inleidingen, presentatie van het EMDR-protocol, videodemonstraties, (semi-) plenaire oefeningen en hands on oefenen van EMDR in drie-tallen. Bij deze laatste oefeningen wordt gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.

De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend plaats, de derde dag na ongeveer vijf weken. In deze vijf weken dienen de deelnemers EMDR toe te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op de derde dag opnieuw veel geoefend. De vierde dag vindt na wat langere tijd plaats (circa twee maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers naar aanleiding van (hun) ervaringen met EMDR in de praktijk. Veel tijd wordt besteed aan het plenair bekijken en bespreken van door de deelnemers gemaakte (en geselecteerde) video-fragmenten van EMDR-zittingen. De eerste dag is van 9.30-20-00uur (inclusief lunch en diner), de tweede dag van 9.30-17.00uur (inclusief lunch) en de laatste twee dagen van 10.00-17.00uur (inclusief lunch).

Werkwijze  

 De  training  is  gericht  op  het  begrijpen  en  leren  uitvoeren  van  EMDR.  Stap  voor  stap  wordt  het  basisprotocol  doorgenomen  en  toegelicht.  Theoretische  inleidingen  (onder  meer  over  de  empirische  status  en  werkingsmechanismen)  worden  geïllustreerd  met  videopresentaties  en  oefeningen. Er wordt geoefend in kleine groepen en tweetallen. Bij de oefening in tweetallen wordt  gebruik gemaakt van min of meer emotioneel beladen herinneringen van de deelnemers.      De EMDR basiscursus beslaat vier en een halve dag. De eerste twee dagen vinden opeenvolgend  plaats, de derde dag na ongeveer drie weken. In deze drie weken dienen de deelnemers EMDR toe  te passen bij hun cliënten, zodat daarop op de derde dag kan worden ingegaan. Voorts wordt op  de  derde  dag  opnieuw  veel  geoefend.  De  vierde  dag  vindt  na  wat  langere  tijd plaats  (circa  twee  maanden). Tijdens de vierde dag is er ruimte om stil te staan bij vragen die leven bij de deelnemers  naar  aanleiding  van (hun)  ervaringen met  EMDR  in de  praktijk.  Veel  tijd  wordt  besteed  aan  het  plenair  bekijken  en  bespreken  van  door  de  deelnemers  gemaakte  (en  geselecteerde)  video‑ fragmenten van EMDR‑zittingen.  

Wijze van toetsing 

Schriftelijke casusbeschrijving

Aanwezigheid 

Het is absoluut noodzakelijk dat de deelnemers de gehele cursus volgen. Afwezigheid gedurende een deel van de eerste twee dagen van de cursus betekent uitsluiting van verdere deelname. De cursus is te compact en de informatiedichtheid zo groot dat het missen van een gedeelte van de training het adequaat kunnen toepassen van EMDR in de weg staat. Het niet deelnemen aan een gedeelte van de training betekent dat deze deelnemer geen certificaat krijgt uitgereikt.

Na deelname aan de training kan men lid worden van de 'Vereniging EMDR Nederland'. Informatie hierover wordt in de loop van training verstrekt. Klik hier voor informatie over de registratie bij de Vereniging EMDR Nederland. Voor behandeling van kinderen en adolescenten met EMDR bestaat er een apart opleidingstraject, zie www.emdrkindenjeugd.nl

Kijk hier je voldoet aan de toelatingseisen: EMDR_Folder_leden_07.pdf  Download hier bovenstaande flyer en deel dit met alle mogelijk geïnteresseerden!

Contacturen: 26 uur

Zelfstudie: 15 uur

Schrijf je nu in voor de eerstvolgende cursus!

Basiscursus EMDR (volwassenen)

Culemborg, Unieplaza Culemborg
26 contacturen
Indra Spierts

Reviews

Het meest inspirerende van deze cursus was...

26-01-2024

Het meest inspirerende van deze cursus was de inhoud en om te leren over in hoeverre EMDR in te zetten is als behandeling.

Rosa

Docent beheerst goed zijn vak en kan...

26-01-2024

Docent beheerst goed zijn vak en kan dit goed overbrengen!

Sarah

Het was voor mij een toepasbare en...

26-01-2024

Het was voor mij een toepasbare en praktische cursus.

Yara

Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.