Cognitieve gedragstherapie na seksueel geweld: het belang van (het herkennen van) overlevingsreacties.

Seksueel geweld komt vaak voor, en in de (trauma)hulpverlening zal je geregeld in aanraking komen met slachtoffers. In deze cursus wordt verdiepend ingegaan op het onderwerp seksueel misbruik en de behandeling daarvan.

Er zijn op dit moment geen cursussen beschikbaar
  1. Home
  2. Cursusaanbod
  3. Cognitieve gedragstherapie na seksueel geweld: het belang van (het herkennen van) overlevingsreacties.

Inhoud
In deze cursus komen eerst de overlevingsreacties die mensen vertonen als ze seksueel geweld meemaken, zoals verlamming en de vrede bewaren, en welke factoren daarop van invloed zijn, bijvoorbeeld de rol van de sociale groep, aan bod. Deelnemers leren deze reacties te herkennen en adequaat te benoemen. Vervolgens wordt gekeken naar de overlevingsreacties die een rol spelen na het seksueel geweld, vechten of verbittering, en de invloed daarvan op de behandeling van mensen die psychopathologie hebben ontwikkeld na het meemaken van seksueel geweld. Aan bod komen PTSS, dissociatie, conversieklachten, woede, schaamte en schuld. Deelnemers leren te differentiëren tussen verschillende psychopathologische reacties op seksueel geweld, en de behandeling daarop aan te passen. Specifiek komen behandelopties aan bod voor PTSS na seksueel geweld, met name exposure in vivo, en beïnvloeding van dissociatieve klachten.    

Deze cursus is er op gericht om meer kennis te hebben over reacties die slachtoffers vertonen tijdens en na seksueel geweld (vooral de iets minder bekende reacties), en die reacties beter te kunnen herkennen, benoemen en behandelen in de klinische praktijk.

Doelstelling
Na afloop van deze bijeenkomst kun je: 

  • de overlevingsreacties tijdens seksueel geweld herkennen en benoemen;
  • de overlevingsreacties na seksueel geweld herkennen en (differentiaal) diagnoses stellen;
  • exposure in vivo toepassen bij PTSS na seksueel geweld;
  • dissociatieve reacties tijdens en na seksueel geweld herkennen en behandelen. 


Vragen? Wij helpen je!

Ons team staat altijd voor jou klaar om jouw vragen te beantwoorden. Bekijk onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op!

Ik moet mij nog bij de VGCt registreren als cognitief gedragstherapeut in opleiding om aan de toelatingseisen van mijn cursus te voldoen. Mag ik met de cursus starten?
Ik schrijf me in voor een cursus waarvoor toelatingseisen gelden. Hoe laat ik jullie weten dat ik aan deze eisen voldoe?
Ik ben geregistreerd bij het SKJ. Hoe kom ik in aanmerking voor mijn punten?
Ik heb een cursus afgerond en een certificaat ontvangen, maar er zijn geen punten ingevoerd in PE online. Hoe kan dat?
Is er een kans dat mijn cursus toch niet doorgaat?
Ik heb een cursus afgerond. Wanneer kan ik mijn certificaat verwachten?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

En ontvang updates over cursussen en krijg toegang tot unieke kortingscodes.